Mediq verkoopt Belgische farmaceutische groothandel en apotheken

Array

mediq-winkelmandjesMediq heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van haar Belgische activiteiten op het gebied van geneesmiddelendistributie. Zowel de groothandel als de apotheken worden verkocht. Met het terugtreden uit de Belgische markt voor geneesmiddelendistributie kan Mediq haar focus en middelen verder concentreren op haar kernmarkten: apotheek- en groothandelsactiviteiten in Nederland en Polen en de directe en institutionele activiteiten in acht landen.

Alle activiteiten van de farmaceutische groothandelsactiviteiten en de apotheken worden, evenals de medewerkers, overgenomen door Celesio respectievelijk Sodiap cvba (een dochteronderneming van Febelco cvba). Laboratoria Flandria is met name actief in Oost-Vlaanderen en is één van de leidende groothandels in de Belgische markt. Sinds 2007 bezit Mediq daarnaast een vijftal apotheken, eveneens in Oost-Vlaanderen. In 2008 realiseerden de groothandel en de apotheken een netto-omzet van € 238 miljoen respectievelijk € 7 miljoen. In totaliteit werken er circa 180 medewerkers.

Marc van Gelder, CEO: ‘Wij zijn verheugd met deze kopers voor onze Belgische farmaceutische activiteiten. Zowel de groothandel als de apotheken zijn solide ondernemingen maar missen de schaalgrootte om zelfstandig te kunnen blijven groeien. De nieuwe eigenaren bieden de bedrijven en daarmee ook de medewerkers meer perspectief tot ontplooiing. En voor ons schept het de mogelijkheid om ons volledig te concentreren op onze kernactiviteiten.’

De totale overnamesom voor de ondernemingen bedraagt € 25 miljoen en wordt volledig betaald in contanten. Mediq noteert hierop een boekwinst van circa € 7 miljoen. De grond en gebouwen van Laboratoria Flandria zijn hierbij niet meegenomen en zullen separaat worden verkocht. Het distributiecentrum en bijbehorende kantoor zullen worden verhuurd aan Celesio.

Via haar groepsonderneming Medeco zal Mediq actief blijven op de Belgische institutionele markt (de distributie van medische middelen aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen).

Voor de verkoop van de groothandel is goedkeuring van de Belgische mededingingsautoriteit vereist. Naar verwachting zal de transactie in het 3e kwartaal van 2009 kunnen worden afgerond.

Download pdf

Bron: Mediq

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen