Nieuwe poliklinische sterilisatiemethode Adiana zonder incisies

Array

atte3cd1Vrouwen denken bij sterilisatie vaak aan zeer ingrijpende behandelingen. Dat is nu niet langer het geval. Voor de nieuwe sterilisatiemethode Adiana van Hologic is slechts een poliklinische ingreep nodig, wat gebeurt zonder snijden of hormoongebruik. De methode stimuleert het eigen lichaamsweefsel om te groeien rondom twee matrices die in de beide eileiders worden geplaatst. Een eenvoudige, patientvriendelijke techniek.

Sterilisatie is wereldwijd de meest toegepaste methode van definitieve anticonceptie. In Nederland zijn bij 50% van de paren boven de 35 jaar één of beide partners gesteriliseerd – het hoogste aantal ter wereld. Jaarlijks laten circa 8.000 vrouwen en 35.000 mannen zich steriliseren.

Eenvoudig
De methode Adiana is eenvoudig. Bij deze nieuwe sterilisatiemethode wordt gebruik gemaakt van de hysteroscoop, een kijkbuis die, onder plaatselijke verdoving, via de vagina in de baarmoeder wordt gebracht. Vervolgens wordt een zeer lage dosis radiofrequentie energie aan een klein deel van beide eileiders toegediend om een dun laagje cellen te verwijderen. Op die plek brengt de gynaecoloog vervolgens een kleine, zachte matrix aan, niet groter dan een rijstkorrel. Daarmee is de behandeling zelf afgelopen. In de drie maanden die volgen, groeien lichaamscellen rond de matrices, waardoor de eileiders hermetisch worden afgesloten. Gedurende deze periode zullen er voorbehoedsmiddelen moeten worden gebruikt om zwangerschap te voorkomen.

Na drie maanden wordt door middel van een speciale röntgentest gecontroleerd of de eileiders volledig geblokkeerd zijn. De eicellen en het sperma kunnen nu niet meer bij elkaar komen en de sterilisatie is voltooid.

Nauwelijks belastend
Bij de Adiana-methode wordt zeer weinig lichaamsvreemd materiaal gebruikt: alleen twee matrices ter grootte van een rijstkorrel. Uit onderzoek is gebleken dat het lichaam hierop zonder problemen reageert. Dankzij de geringe afmeting van de matrices kunnen er bovendien geen uitstulpingen in de baarmoeder ontstaan.

In tegenstelling tot andere anticonceptiemethoden, bijvoorbeeld het spiraaltje, laat Adiana geen metalen achter in het lichaam, waar sommige vrouwen allergisch op kunnen reageren. Daarnaast worden er geen medicijnen of hormonen toegediend die de menstruatiecyclus zouden kunnen verstoren, zodat de normale processen in het lichaam niet van slag raken.

De behandeling met de Adiana-methode is voor vrouwen nauwelijks belastend. 90% van de vrouwen kon een dag na de ingreep haar normale werkzaamheden hervatten. Na twee dagen betrof dit 98% van de vrouwen.

Bovendien zijn er geen onderzoeken voorafgaand aan de ingreep nodig. Ook wordt er niet gesneden in het lichaam, waardoor de risico’s tot een minimum beperkt blijven.

En ten slotte kent Adiana geen beperkingen voor het uitvoeren van eventuele andere gynaecologische behandelingen.

Zeer effectief
De nieuwe sterilisatiemethode Adiana is ontwikkeld in de Verenigde Staten en wordt inmiddels in diverse ziekenhuizen in Nederland aangeboden. De allereerste keer dat de behandeling werd toegepast, was in Nederland: in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Sindsdien zijn er veel positieve ervaringen mee opgedaan. Uit onderzoek is gebleken dat de ingreep na één jaar bij 98,9% van de behandelde vrouwen succesvol is. In de wetenschap dat geen enkele behandeling – behalve de zeer ingrijpende volledige verwijdering van de eierstokken – 100% effectief is, mag dat een uitstekend resultaat worden genoemd.
Meer informatie is te vinden op www.adiana.com en www.hologic.com.

Bron: Hologic

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen