Petitie van Nederlandse Vereniging voor Lymepatiënten heeft veel respons

Array

nvlpInmiddels zijn al 30.000 handtekeningen voor het burgerinitiatief Lymevereniging binnen. De Nederlandse Vereniging voor Lymepatienten (NVLP) voert actie om de ziekte van Lyme onder de aandacht te brengen van politiek Den Haag. Naar schatting hebben in Nederland een kwart tot een half miljoen mensen lyme en komen er jaarlijks duizenden nieuwe patienten bij. Met het burgerinitiatief wil de NVLP bereiken dat er betere behandelrichtlijnen en lyme expertise centra in Nederland komen.

De Lymevereniging is erg blij de grote respons op de petitie: ’Het gaat erg snel op het moment. Nog geen 6 weken geleden meldden we de 20.000 handtekeningen en nu zitten we al op de 30.000!’ Het grootste deel van de handtekeningen is op handtekeningenlijsten verzameld door Lymepatienten. “We zijn er van overtuigd dat ook de volgende 10.000 er gaan komen. We gaan zelfs voor meer!” aldus de Lymevereniging.

De ziekte van Lyme is een ziekte die wordt overgedragen door een beet van een besmette teek. Iedereen die in het groen werkt of recreeert, loopt het risico door een teek gebeten te worden.

Het aantal besmettingen neemt de laatste tijd drastisch toe en de gevolgen van een beet kunnen dramatisch zijn. Voorlichting over teken(beten), door teken overgedragen ziekten en de gevolgen ervan zijn van groot belang, vooral in deze tijd van het jaar waarin veel mensen op vakantie gaan en vaker in de natuur verblijven.

Ook in het buitenland is het risico op een tekenbeet aanwezig. Rond de diagnose en behandeling van de ziekte van Lyme zijn grote problemen, waardoor mensen onnodig ziek worden en blijven.

De Lymevereniging wil oplossingen voor deze problematiek onder andere door mee te werken aan een betere behandelrichtlijn voor de ziekte van Lyme en de oprichting van Lyme expertise centra in Nederland. “De ziekte van Lyme is niet alleen een medische zaak, maar ook een politieke, mede door de enorme omvang van het probleem”, stelt de Lymevereniging.

De officiele cijfers laten zien dat sinds 1997 het aantal nieuwe Lymediagnoses per jaar op basis van een rode vlek verdrievoudigd is. Bij 50% van de Lymepatienten komt echter geen rode vlek voor. Daarnaast wordt 10 tot 20 procent van de Lymepatienten chronisch ziek. Over een periode van 25 jaar betekent dit dat er zeker een kwart miljoen Lymepatienten zijn van wie velen het niet weten. Jaarlijks komen daar duizenden nieuwe patienten bij.

Met de petitie wil de NVLP bereiken dat de politiek de kaders schept om de ziekte doeltreffend aan te kunnen pakken!

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen