Vierde dode door q-koorts bevestigd door RIVM

0
212

q-koorts-bacterieIn Nederland is vorige maand een vierde dode gevallen door Q-koorts. Dat laat een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zaterdag weten. Volgens het Centrum voor Infectieziektebestrijding gaat het opnieuw om iemand die al een andere aandoening had. Die kreeg daar een longontsteking bij en volgens de arts was dat Q-koorts, zo meldt het centrum. Waar de dode is gevallen, is niet bekendgemaakt. Inmiddels zijn in Nederland twee vrouwen en twee mannen aan de ziekte overleden. Volgens het RIVM gaat het opnieuw om iemand die al een andere aandoening had. Die kreeg daar een longontsteking bij en volgens de arts was dat Q-koorts, zo meldt het centrum.  Q-koorts wordt vooral verspreid via geiten en schapen. Daarom worden deze dieren massaal ingeent. De infectieziekte slaat het zwaarst toe in Noordoost-Brabant en omgeving.

In totaal zijn er in Nederland door Q-koorts vijf mensen overleden. Tot 2007 kwam de koorts in Nederland sporadisch voor, maar het aantal besmettingen liep daarna snel op van 190 dat jaar tot duizend vorig jaar. Dit jaar zijn er al 1715 mensen besmet geraakt met de koorts. Zeventig gevallen worden nog onderzocht.