Endobronchiale kleppen bij ernstig longemfyseem

Weinig of geen nut voor de patient
longen-mfHet Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) bekeek een nieuwe techniek voor de behandeling van longemfyseem, waarbij klepjes via de luchtwegen worden ingeplant. Zowel de werkzaamheid als de veiligheid laten te wensen over. Het KCE beveelt daarom de terugbetaling niet aan.
Meer dan 1 Belg op 20 lijdt aan chronisch obstructief longlijden (COPD). COPD is een verzamelnaam voor chronische longaandoeningen die aanleiding geven tot een chronische hoest en toenemende kortademigheid. Hierdoor wordt de levenskwaliteit ernstig aangetast. De voornaamste oorzaak is roken.
Sommige COPD patienten kampen vooral met een vernauwing van de luchtwegen. Zij zijn meestal geholpen met medicatie (zie recent KCE rapport 108). Bij andere patienten, deze met zgn. emfyseem, gaan zieke delen van de long abnormaal uitzetten en zo in de weg komen van het normale longweefsel, dat daardoor niet meer goed kan functioneren. Dit soort aandoening heeft weinig baat bij medicatie. Door chirurgie kunnen de zieke delen wel worden weggesneden, maar deze ingreep wordt weinig toegepast omwille van het hoge sterftecijfer en het beperkte succes.

Enkele jaren geleden werd een techniek ontwikkeld waarbij de zieke delen van de long via de luchtwegen met een klepje (endobronchiale klep of EBV) worden afgesloten. Het inbrengen ervan gebeurt meestal onder algemene verdoving en vraagt enkele dagen ziekenhuisverblijf.

Geen bewijs van werkzaamheid, risico op complicaties
Het KCE stelde vast dat er vandaag geen duidelijk bewijs bestaat van de werkzaamheid van EBV implantatie. Bovendien blijft de veiligheid bij ernstig emfyseem een probleem: de ingreep kan een klaplong, aanvallen van kortademigheid en COPD opstoten met een verhoogd aantal hospitalisaties veroorzaken. De toekenning van het Europese CE-label is volgens het KCE misleidend voor artsen en patienten: het vormt geen garantie voor de werkzaamheid of de veiligheid van een implantaat.

Kostenplaatje
De kostprijs aan materiaal voor een EBV behandeling bedraagt per patient gemiddeld meer dan 8000 euro. Daarnaast zijn er de bijkomende uitgaven van hospitalisatie, medicatie, honoraria van artsen, enz. De kost van het implantaat wordt momenteel niet terugbetaald door de ziekteverzekering.

Terugbetaling niet aanbevolen
Het KCE beveelt aan om EBV’s bij patienten met terminaal longemfyseem niet terug te betalen. Hiermee zit het KCE op dezelfde lijn als de Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration), die in december 2008 besloot het apparaat niet voor de VS markt goed te keuren. EBV’s zouden wel bij bepaalde groepen van patienten nuttig kunnen zijn, maar dit moet nog eerst aangetoond worden in degelijke klinische studies.

De volledige tekst van de studie is beschikbaar op de website van het KCE: http://kce.fgov.be (rubriek publicaties) onder de referentie KCE Reports vol.114A.
Bron : KCE

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen