Functiedifferentiatie binnen spoedposten (afl. 8)

Array

spoedpostEen spoedpost heeft grote voordelen voor patienten en minder economische voordelen. De cultuurverschillen tussen huisartsenposten en SEH’s zijn groot, maar te overbruggen. Zie ook vorige berichten over dit onderwerp. Vorige week behandelde ik de begrippen delegatie en substitutie en soorten taakherschikking.

Deze aflevering gaat over factoren die taakherschikking ofwel functie-differentiatie zo moeilijk maken. Deze week had ik daarover gesprekken met leidinggevenden van twee spoedposten waarmee het Julius Centrum contacten onderhoudt. Er blijkt een grote overlap te zijn van ziektebeelden, die zowel op de Huisartsenpost (HAP) als de Spoedeisende Hulp (SEH) worden gezien, bijvoorbeeld acute buikpijn, een kind met hoge koorts, pijn op de borst en acute hoofdpijn. Dankzij de digitale vastlegging komen data hierover beschikbaar.

Juliusonderzoekers Lidia van Veenendaal, Leontien Sturms, Nanne Bos, Lotte Hermsen en Tannie Lever brachten de overvloed aan informatie tijdens de genoemde gesprekken terug tot eenvoudige leesbare Power Points waaruit overlappen per ziektebeeld blijken.

Wat ontbreekt zijn richtlijnen, op nationaal niveau, ontworpen door betrokken beroepsorganisaties, voor de functie-differentiatie binnen een spoedpost. In de komende maanden gaan de genoemde Julius onderzoekers een begin maken met het ontwikkelen van concept-richtlijnen voor één of twee acute ziektebeelden.

Maar er is nog veel werk te doen. Het lijkt een beetje op het ontwikkelen van NHG richtlijnen sinds de jaren zeventig. Uit die richtlijnen blijkt onder meer wat een huisarts doet en welke patienten worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Als de multidisciplinaire richtlijnen voor acute zorg niet tot stand komen, moet elke spoedpost opnieuw het wiel uitvinden. Natuurlijk zijn er vele ander moeilijke factoren bij het implementeren van spoedposten. Maar de grootste vind ik het ontbreken van genoemde richtlijnen.

Graag ontvang ik reacties van lezers over functiedifferentiatie binnen het nieuwe fenomeen van spoedposten. Deze serie mini colleges op afstand via het internet gaat vooraf aan het negende nationale congres, zeg maar jaarbeurs, over recente ontwikkelingen in de ambulancezorg, huisartsenposten en SEH’s op vrijdag 18 september. Plenaire inleiders uit binnen- en buitenland en twintig (!!) workshops gaan in op alle aspecten van spoedzorg. Wilt uj naar dit congres? Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen in beleid, veld en onderzoek binnen en buiten uw eigen directe beroepsgroep en voorziening? Surf dan naar www.integratedcare.nl, klik door op nascholing, lees de uitgebreide brochure en meld u aan.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen