Enkele tips om stijfheid of spierpijn te verzachten

Array

kuiten-stijfVeel mensen, vooral beginnende wandelaars en sporters hebben wel een last van stijfheid na het sporten. Vooral bij belastende, intensieve inspanningen die je niet gewend bent zoals bijvoorbeeld lopen kan stijfheid voorkomen. Bij lopen zijn vooral de kuiten het slachtoffer van stijfheid of stramheid. Niemand heeft graag stijve of stramme spieren na het sporten daarom hier enkele tips.

Enkele tips om stijfheid of spierpijn te voorkomen:

  1. Altijd bij het sporten zorgen voor een goede opwarming.
    Wanneer je pas begint te sporten kan je best opwarmen door lichtjes te joggen of te fietsen. Een goede opwarming voorkomt vele blessures.
  2. Even belangrijk als de opwarming is een goede cooldown
    Wanneer je lichaam op volle toeren gedraaid heeft moet je het de kans geven om uit te bollen en geleidelijk aan af te koelen.
  3. Geleidelijk aan intensiviteit verhogen
    Wanneer je pas begint te sporten moet je vooral naar je lichaam luisteren, probeer vooral niet overmoedig te zijn. Let op alle symptomen van pijn, zodra je pijn voelt is het beter om onmiddellijk te stoppen.
  4. stretchen
    Alhoewel de wetenschap het nog niet eens is over het nut van stretchen na het sporten kan je tijdens het stretchen voelen hoe het gesteld is met je spieren. Meestal voel je onmiddellijk aan als er iets niet goed is tijdens het stretchen.

Is het kwaad geschied en ben heb je last van stramme spieren en stijfheid zijn er enkele dingen die de pijn kunnen verzachten en de genezing versnellen. Opgelet: luister ook hier naar je lichaam, is de spierpijn of stijfheid te fel doe je er goed aan gewoon te rusten en te wachten tot het verminderd.
Enkele tips om stijfheid of spierpijn te verzachten:

  1. Neem een warmbad of leg een warmte kompress
    De warmte zorgt voor een goede doorbloeding van de spieren, zo kunnen de afvalstoffen sneller afgevoerd worden en kan de stijfheid of spierpijn sneller verdwijnen.
  2. Sporten aan lage intensiviteit
    Wanneer je stijf bent kan sporten aan lage intensiviteit helpen de spierpijn te verminderen en sneller te verdrijven. Door zeer licht te sporten krijgen de spieren een betere doorbloeding en kunnen de afvalstoffen afgevoerd worden. Let wel op dat je jezelf niet overschat, probeer naar je lichaam te luisteren.
  3. Massage
    Een massage van het stijve lichaamsdeel kan ook de doorbloeding stimuleren en zo het genezingsproces bevorderen.

Wanneer moet ik een dokter raadplegen?
Als de pijn na de tweede dag nog niet verminderd of juist verergerd is het beter om even je huisarts te raadplegen. Ook als je na 2 weken nog steeds stijf bent is er misschien iets mis en kan je beter even een dokter raadplegen.

Recente artikelen