Gelijk speelveld met behoud landelijke expertise

Array

actizDe Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wil een gelijk speelveld creeren tussen bovenregionale en regionale zorgaanbieders. Daartoe wil de NZa dat vanaf 2011 zorgaanbieders in iedere regio waar zij zorg willen aanbieden afspraken maken met het regiokantoor ter plaatse. ActiZ vindt het een goede zaak dat gewerkt wordt aan een gelijk speelveld maar is beducht voor de administratieve lasten.
De NZa streeft er naar om de zorgvraag in de regio uitgangspunt te laten zijn voor de productieafspraken. Als eerste stap is een beleidsregel ingesteld om gegevens over intramurale en extramurale zorg die regionaal en landelijk wordt geleverd te verzamelen. Op basis van die gegevens wil de NZa vanaf 2011 de contracteerruimte herverdelen over de regiokantoren. Zorgaanbieders die in verschillende regio’s zorg leveren, de zogenoemde bovenregionale aanbieders, moeten dan per regiokantoor afspraken maken over hun productie. 

Vraaggestuurd
ActiZ ondersteunt het belang van een gelijk speelveld en een aanbod dat gebaseerd is op de zorgvraag. Maar in het licht van de plannen van staatsecretaris Bussemaker om de zorgkantoren per 2012 af te schaffen en de inkoop over te dragen aan de zorgverzekeraars, vraagt ActiZ zich af of deze stap van de NZa nodig is. Wanneer de client rechtstreeks of via de zorgverzekeraar zorg inkoopt, is het aanbod per definitie vraaggestuurd.

Expertise
Als het toch nodig is om voor de korte termijn een regeling op te stellen voor bovenregionale zorgaanbieders, mag dit niet ten koste gaan van zorgaanbieders die aan een klein aantal clienten uit verschillende regio’s zorg bieden. Voor relatief kleine organisaties, die bijvoorbeeld specialistische expertise bieden, kan het een probleem opleveren om per regio afspraken te maken. Wanneer zij zorg bieden aan kleine groepen per regio, moeten zij hele kleine productieafspraken maken. Voor deze organisaties brengen die aparte afspraken per regio hoge administratieve lasten met zich mee, die niet meer opwegen tegen de baten. Deze organisaties zouden dan met het zorgaanbod moeten stoppen. ActiZ vindt dit onwenselijk.

Drempelomvang
Om de kleinere organisaties niet uit de markt te werken, wil ActiZ een drempelomvang voor de bovenregionale organisaties voorstellen:
– wanneer de zorgaanbieder onder de drempelomvang blijft, kan hij met één zorgkantoor afspraken maken voor alle regio’s;
– wanneer de aanbieder boven de drempelomvang zit, moet hij met elk zorgkantoor productieafspraken maken voor de zorglevering aan clienten in die betreffende regio.

Bron:Actiz

Recente artikelen