Scopie-afdeling MCL Harlingen geopend

Array

scopieharlingen1_640pxJolanda Schuiling, verpleegkundige op de scopie-afdeling van MCL Harlingen heeft samen met maag-darm-leverarts Rik Jebbink op 1 juli 2009 de vernieuwde afdeling geopend.
De opening vond plaats tijdens een bijeenkomst voor medewerkers van MCL Harlingen. De afdeling is bouwkundig geheel gerenoveerd. Daarnaast is de apparatuur op de afdeling vernieuwd. MCL Harlingen beschikt daarmee over moderne endoscopen en toebehoren in een geheel vernieuwde afdeling.

Op de scopie-afdeling in MCL Harlingen kunnen onderzoeken worden uitgevoerd van de longen (bronchoscopie), van slokdarm en maag (gastroscopie), van de endeldarm en dikke darm (rectoscopie / colonoscopie) en van de blaas en urinewegen (cystoscopie).

Een scopie is een onderzoek met een endoscoop, een high-tech ‘flexibele slang’. Door licht via glasvezels en een minuscule camera in de scoop kunnen beelden van onder andere de blaas, het spijsverteringskanaal en de longen worden gemaakt, die op een beeldscherm worden weergegeven. Ook kunnen er therapeutische behandelingen worden uitgevoerd via een endoscoop. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om darmpoliepen te verwijderen.

Per maand worden ongeveer 100 patienten op de scopie-afdeling onderzocht en/of behandeld. Een aantal van hen wordt voor het onderzoek kortstondig opgenomen op het daghospitaal van MCL Harlingen. De wachttijden voor scopie-onderzoek in Harlingen wisselen per specialisme, maar zijn relatief kort.

Bron:MCL

Recente artikelen