AWBZ houdt ziekenhuis open

Array

parapluDagelijks verlaten vijf tot vijftien patienten het ziekenhuis met verzorging of verpleging van een thuiszorgorganisatie, verzorgingshuis of verpleeghuis. Daarbij gaat het niet alleen om kortdurende nazorg maar ook vaak om overgangen naar permanent verblijf in een verzorgings- of verpleeghuis.

Zorgketens hebben vaak onder  één bestuurlijke paraplu een ziekenhuis, een thuiszorgorganisatie, verzorgingshuizen en verpleeghuizen. Of ze gaan over eerstelijn, thuiszorg en ouderenzorg. Die bestuurlijke samenhang leidt tot synergie, namelijk tot een snelle doorstroming van ziekenhuis naar de chronische zorg.

Dat was een van de bevindingen die op maandag 20 juli naar voren kwam tijdens een intervisie bijeenkomst op het Julius Centrum van Raden van Bestuur van zorgketens uit Brabant (Pantein), Zeeuws Vlaanderen (Zorgsaam), Friesland (Noorderbreedte), Zorggroep Almere en Zorggroep Rijnland. Ondergetekende zat de scholingsbijeenkomst voor. Een van deelnemers merkte op: de AWBZ houdt het ziekenhuis open en het ziekenhuis zorgt voor een goede instroom in de AWBZ. Van de bijeenkomst is geen verslag gemaakt en er zijn geen PPP’s beschikbaar.
Guus Schrijvers
Noot redactie:
Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen
en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen