Financiële schotten minder erg dan die in de IT

Array

barricadeEen droom voor Raden van Bestuur van de zorgketens die elkaar op maandag 20 juli ontmoetten (zie ook bericht hierboven) is het beschikken over één softwareprogramma ter ondersteuning van één gezondheidsdossier voor al hun patienten bij huisartsen, thuiszorg, medisch specialisten, ziekenhuisdiensten, verzorgingshuizen en verpleeghuizen.

De Informatie Technologie (IT) bestaat reeds en is volop in gebruik bij Kaiser Permanente in Californie. Dat die in Nederland niet te gebruiken is komt, omdat diverse overheidsinstanties onderling verschillende eisen stellen aan de te gebruiken software. Zo is het DBC software programma niet compatibel met dat Zorgzwaartepakketten van de AWBZ. Dat is weer anders dan het software programma voor de AWBZ-brede zorgregistratie en voor de WMO-registratie van alle afzonderlijke gemeenten.

Maar het zijn niet alleen de verplichte software programma’s van al die overheidsinstanties die schotten opwerpen tegen een geïntegreerde benadering van patienten. Het zijn ook sommige softwarebedrijven die weigeren om kleine aanpassingen te leveren om verschillende systemen met elkaar te laten praten. Het is een ramp, zo meldde een van de aanwezige bestuursleden op 20 juli. En een ander reageerde: De IT-schotten zijn een groter probleem dan de financiele schotten.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen