Verband tussen bloedarmoede en sterfte bij alleroudsten

bloedOuderen van 85 jaar en ouder met bloedarmoede hebben een verhoogde sterftekans. Dit blijkt uit een publicatie in CMAJ van Wendy den Elzen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Den Elzen maakte gebruik van gegevens uit de Leiden 85-plus studie, waarbij 562 mensen vanaf hun 85e jaar gevolgd werden.Bij aanvang van deze Leiden 85-plus studie leed ruim een kwart van de deelnemers aan bloedarmoede. Zij hadden een bijna anderhalf keer zo grote sterftekans als de deelnemers zonder bloedarmoede, ook na correctie voor onderliggende ziekten. Voor ouderen die pas ná het 85e jaar bloedarmoede ontwikkelden, was de sterftekans zelfs verdubbeld.

Of bloedarmoede bij de oudste ouderen nu massaal behandeld moet worden, is echter de vraag, aldus de onderzoeker. “Theoretisch is het mogelijk dat de effecten die we zagen toch te wijten zijn aan onopgemerkte, onderliggende ziekten,” legt Den Elzen (afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde) uit. “De beste manier om meer zekerheid te krijgen is te onderzoeken wat het verhogen van hemoglobine met bijvoorbeeld het hormoon EPO bij deze alleroudsten doet met de sterfte en het functioneren.”

Chronische ziekten
Bloedarmoede bij ouderen kent veel verschillende oorzaken. Zo kan het ontstaan door een tekort aan foliumzuur of vitamine B12 of door al dan niet opgemerkte bloedingen, meestal in de darmen. Ook chronische ziekten als kanker en reuma kunnen een rol spelen. Afhankelijk van de oorzaak kan bloedarmoede behandeld worden met voedingssupplementen, bloedtransfusies, staalpillen of injecties met EPO. Dit hormoon, vooral bekend door doping in de sportwereld, stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen.

Bron CMAJ: http://www.cmaj.ca/press/cmaj090040.pdf

LUMC

Als het centrum van medische vernieuwing streeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar een (inter)nationaal erkende vooraanstaande rol in de verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. De kerntaken van het LUMC zijn onderzoek, onderwijs, patiëntenzorg, opleiding en bij- en nascholing. Het LUMC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC’s) in Nederland.

Recente artikelen