Hyaluronzuur tegen slijtage gewrichten

0
4996

artrose-ac-gewrichtSinds een maand kan de afdeling Orthopedie patienten met een lichte tot matige vorm van artrose helpen met een speciale injectie die zes tot achttien maanden soelaas biedt. Orthopeed dr. P.G. Vermes onthult de geheimen van het hyaluronzuur.

Hyaluronzuur is een bouwsteen van het kraakbeen en een belangrijk bestanddeel van de gewrichtsvloeistof. Het heeft bovendien de eigenschap dat het water aan zich bindt. Sinds tien jaar is het mogelijk dat we hyaluronzuur in het gewricht injecteren. De elasticiteit van het kraakbeen neemt hierdoor toe en het gewricht is beter gesmeerd. Verder zorgt hyaluronzuur er voor dat we het inbrengen van een gewrichtsimplantaat, een kunstgewricht jaren voor ons uit kunnen schuiven. Maar er is een belangrijk nadeel: een patient moet een serie van drie tot vijf wekelijkse injecties ondergaan en dat is nogal ingrijpend.

Sinds 2001 is het product Durolane op de markt, waarvan hyaluronzuur het belangrijkste bestandsdeel is. Dit product moeten we in een steriele omgeving toedienen. Vervolgens werkt het zes tot achttien maanden. Het ziekenhuis biedt deze behandeling sinds een maand op de afdeling orthopedie. We nemen patienten op in de dagbehandeling, injecteren de Durolane en binnen een uur ontslaan we de patienten. Drie maanden later komen ze terug voor controle. De enige bijwerking van Durolane is dat het gewricht twee tot drie dagen warm en stijf kan aanvoelen, maar na een week merken patienten al de positieve effecten. Ze merken ook minder irritatie als het gewricht extra wordt belast, bijvoorbeeld tijdens het sporten.

Wie komen hiervoor in aanmerking?
Patienten met een lichte tot matig ernstige artrose. Het heeft geen zin om patienten met artrose in de vierde gradatie Durolane toe te dienen, want zij hebben geen kraakbeen meer waaraan het hyaluronzuur zich kan hechten.
De poli orthopedie is te vinden op de eerste etage. Elke dinsdagmiddag kunnen hier acht patienten een injectie met Durolane krijgen. Een verwijzing van de huisarts is noodzakelijk.

Bron:SLAZ