HPV-vaccinatieprogramma worden aangepast door nieuwe influenza A/ H1N1

0
209

vaccinationHet oproepen van 12-jarige meisjes voor vaccinatie tegen baarmoederhalskanker wordt uitgesteld, vooralsnog tot voorjaar 2010. Dit heeft VWS na overleg met het RIVM en GGD Nederland besloten. Reden is de ontwikkeling rond de Nieuwe Influenza A (H1N1) en de te verwachten belasting van de GGD’en rond de bestrijding van deze griep.

Het inenten van de 12-jarige meisjes tegen baarmoederhalskanker zou in september starten. De meisjes van 13 tot en met 16 jaar die al voor de zomervakantie zijn gestart met de vaccinatie kunnen hun serie van 3 prikken gewoon afmaken. Zij krijgen daarvoor volgens planning een uitnodiging.

Voor wie?
Meisjes die dit jaar 12 jaar zijn geworden en de meisjes die in het voorjaar geen gehoor hebben gegeven aan de eerste uitnodiging, zouden komende weken van de GGD een uitnodiging ontvangen voor de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Het uitstel van de campagne heeft dus alleen gevolgen voor de meisjes die nog niet met het vaccinatieprogramma zijn gestart.

De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker is begin dit jaar opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie, die uit 3 prikken bestaat, beschermt tegen 2 typen van het HPV-virus (16 en 18). Gezamenlijk veroorzaken zij 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker.

Nieuwe Influenza A (H1N1)
Het uitstel van de vaccinatiecampagne tegen baarmoederhalskanker van 12-jarige meisjes heeft te maken met de ontwikkelingen rond Nieuwe Influenza A (H1N1). Het RIVM verwacht dat het aantal besmettingen met dit griepvirus dit najaar aanzienlijk zal stijgen. Bij zowel de bestrijding van griep als bij de HPV-vaccinatie zijn vele organisaties betrokken. De uitvoering van de HPV-vaccinatie en het bestrijden van de griep is complex en kan tot logistieke en organisatorische problemen leiden als het aantal mensen met griep toeneemt.
Deze griep zal bij iedereen, en dus ook bij meisjes van 12 jaar, vaker gaan voorkomen. Bij iemand die koorts (38,5 graden of hoger) heeft kan de vaccinatie tegen HPV niet gegeven worden.

Uitstel
Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom Nieuwe Influenza A (H1N1), wordt het inentingsprogramma tegen baarmoederhalskanker in het voorjaar 2010 herstart. Alle 12-jarige meisjes en de meisjes van 13 tot en met 16 jaar die geen gehoor hebben gegeven aan de eerste oproep kunnen begin volgend jaar een uitnodiging verwachten.

Verwijzingen

  • Vaccinatie Dossier | 10 februari 2009 Vaccineren beschermt volwassenen en kinderen tegen ernstige infectieziekten. Het ministerie van VWS is verantwoordelijk voor het Rijksvaccinatieprogramma.
  • Grieppandemie Dossier | 29 juli 2009 Er is in verschillende landen bij mensen Nieuwe Influenza A (H1N1) vastgesteld, ook bekend als de Mexicaanse griep. Ook in Nederland zijn mensen besmet met het virus.

Bron: VWS