V&VN: Eerst en verplicht vaccineren zorgpersoneel

0
323

vaccinatieV&VN roept minister Klink op zorgpersoneel als eerste te laten vaccineren tegen Nieuwe Influenza (Mexicaanse griep). Ook roept V&VN op deze vaccinaties verplicht te stellen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat vaccineren leidt tot minder griep en sterfte onder patienten en tot minder medische en verzuimkosten. “Met deze pandemie moeten de kosten voor deze vaccinaties door de overheid betaald worden. Om goede kwaliteit van zorg te blijven geven aan patienten, clienten en bewoners kun je verpleegkundigen en verzorgenden dit niet zelf laten betalen,” aldus Francis Bolle, woordvoerder van V&VN.

Onderzoek
In een recente poll onder verpleegkundigen gaf een kwart van de geenqu̻teerden aan zich niet te willen vaccineren tegen Nieuwe Influenza (Mexicaanse griep). Uit studies blijkt onder meer dat het vaccineren van verpleegkundigen en verzorgenden tegen griep mortaliteit en morbiditeit onder verpleeghuispatienten reduceert. Bovendien vermindert het inenten de medische Рen verzuimkosten.

Richtlijn influenzavaccinaties
Nederlandse verpleeghuisartsen hebben in 2004 in een richtlijn voor influenzavaccinatie in verpleeghuizen sterk geadviseerd om verpleegkundigen en verzorgenden tegen griep te vaccineren. In de praktijk blijkt dat dit niet leidt tot een stijging in vaccinaties. Dit is reden voor V&VN om verplichte vaccinaties aan minister Klink te vragen.

V&VN bij Hart van Nederland, SBS6 over dit onderwerp (na 5:15 min.)

Bron: V&VN