Computermodel berekent verspreiding H7-vogelgriepvirus onder pluimvee

Array

influenza-virusMarian Bos onderzocht verschillende aspecten van de verspreiding van sterk ziekteverwekkende H7–vogelgriepvirussen (niet te verwarren met het H5N1 vogelgriepvirus, dat vanaf 1997 dodelijke slachtoffers heeft geeist bij mensen en pluimvee). In haar proefschrift ‘Transmissie van hoogpathogeen aviair influenza H7 virus’ beschrijft ze een wiskundig model waarmee ze op basis van sterftegegevens kan schatten wanneer een virus een koppel kippen geïnfecteerd heeft. Hierdoor wordt duidelijk wanneer dat koppel kippen besmettelijk was.

Volgens dit model duurde het al gauw tot twee weken na infectie voor er een stijging in kippensterfte zichtbaar werd. Aan de hand van sterftegegevens (verzameld tijdens vogelgriepepidemieen in Nederland en Italie) schatte Bos vervolgens hoe snel een vogelgriepvirus zich verspreidt onder kippen en onder kalkoenen. Er was geen verschil in snelheid te vinden tussen kalkoenen en kippen voor het H7N7-virus, of tussen grondhok- en batterijhuisvesting. In een experiment bleek vaccineren met een H7N1-virus kalkoenen te beschermen tegen infectie met het H7N7-vogelgriepvirus. Vaccinatie zou daardoor de verspreiding van dat virus tussen kalkoenen kunnen verminderen.

Tot slot gebruikte Bos de gegevens van de Nederlandse epidemie om te schatten hoe groot het risico was voor mensen om besmet te raken tijdens werkzaamheden op een besmet pluimveebedrijf. Die kans bleek het grootst te zijn als er veel contact was geweest met (geïnfecteerd) pluimvee. Het is dus belangrijk dat mensen die dit werk doen goede beschermende maatregelen nemen.

17-09-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Marian Bos, Diergeneeskunde Proefschrift: Transmission of highly pathogenic avian influenza H7 virus Promotor 1: Prof.dr. J.A. Stegeman Promotor 2: Prof.dr.ir. M.C.M. De Jong Copromotor 1: Dr. M. Nielen Copromotor 2: Dr. G. Koch

Bron: UU

Recente artikelen