Het Jeroen Bosch Ziekenhuis wil het wetenschappelijk onderzoek naar een hoger plan brengen.

Array

jbz-2Daarom heeft het ziekenhuis een beleidsplan Zorg voor Wetenschap opgesteld, waarin vier onderzoekslijnen zijn benoemd. Ervaren clinici van het Jeroen Bosch Ziekenhuis fungeren als coördinatoren en kartrekkers, om deze wetenschappelijke speerpunten tot een succes te maken.

Kinderarts Esther de Vries is één van de coördinatoren, tevens voorzitter van de Wetenschapscommissie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Ze legt uit waarom het tijd werd voor verandering. “Als Samenwerkend Topklinisch Ziekenhuis hebben wij een missie”, vertelt ze. “We staan voor topklinische patientenzorg, onderwijs en opleiding, en toegepast wetenschappelijk onderzoek. Dat laatste komt wat minder goed uit de verf in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De samenhang tussen verschillende onderzoeken ontbreekt, er is geen duidelijke structuur en de onderzoeken kunnen meer resultaat opleveren.”

Tijd voor een nieuwe koers
Tijd voor een nieuwe koers dus, met het beleidsplan Zorg voor Wetenschap als kompas. “De winst is dat we keuzes hebben gemaakt”, stelt Esther de Vries. “Er is duidelijkheid over de onderzoekslijnen: Kanker, afweer en infecties; Innovatie in Techniek; Hart en Vaten en Leven in Balans. Ook zijn inmiddels drie van de vier Coördinatoren benoemd. En nu gaan we er voor! Het ziekenhuis neemt dit heel serieus, dat blijkt al uit het feit dat alle coördinatoren echt worden vrijgemaakt voor deze taak. Uiteraard is dit een proces en staan we pas aan het begin. Als coördinatoren richten we ons eerst op het schrijven van een plan van aanpak. Maar we hebben al wel duidelijk ideeen over waar we naar toe willen.”

Uitstekende onderzoeksvoorwaarden
“Van onderzoek word je altijd beter”, aldus chirurg Koop Bosscha. “Alleen al doordat je kritisch kijkt naar je eigen prestaties en je openstelt voor nieuwe inzichten en technieken. Bovendien vereisen de visitaties van de opleidingen tegenwoordig het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. De voorwaarden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn uitstekend. We beschikken over veel patienten en interessante vernieuwende technieken, zoals robotchirurgie, laparoscopische chirurgie (kijkoperatie met videocamera/beeldscherm) en nieuwe technieken op het gebied van in-vitrofertilisatie.”

Kanker, afweer en infecties
“Waarom het ziekenhuis heeft gekozen voor deze onderzoekslijn? Onder de noemer kanker, afweer en infecties vallen heel veel samenhangende ziektebeelden. De koppeling is dus logisch. Bovendien betreft het een groeiende patientengroep. Denk maar aan infectieziekten als Q-koorts en het aantal oncologische patienten door de vergrijzing,” aldus Esther de Vries.

Innovatie in Techniek

“Ik heb de afgelopen zeven jaar in het Jeroen Bosch Ziekenhuis veel onderzoek gedaan en gepubliceerd”, vertelt Koop Bosscha, “vooral over oncologische onderwerpen. Als Coördinator van Innovatie in Techniek probeer ik nu ook anderen enthousiast te maken om onderzoek te doen. Tijdgebrek is vaak een probleem voor veel specialisten. Het is dus lastig, maar het kan wel degelijk. Je moet het niet alleen willen doen. Enthousiasmeer assistenten in opleiding, verzamel mensen om je heen.”

Hart en Vaten
”In het Jeroen Bosch Ziekenhuis zijn veel mogelijkheden voor toegepast wetenschappelijk onderzoek. Er is veel kennis in huis. Bovendien behandelen we hier een grote groep patienten met cardiovasculaire aandoeningen. Dat biedt kansen voor onderzoek, zowel op klinisch als verpleegkundig terrein. Als Coördinator Onderzoekslijn Hart en Vaten kan ik een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de zorg in ons ziekenhuis. Een prachtige uitdaging! Allereerst ben ik er om mensen te faciliteren die onderzoek willen doen op het gebied van cardiovasculair geneeskunde. Daarnaast ga ik in gesprek met de verschillende vakgroepen, om te horen wat volgens hen nodig is om het wetenschappelijk onderzoek op een hoger plan te tillen. Vanaf 1 juli ben ik hiervoor wekelijks een dagdeel beschikbaar,” aldus internist-nefroloog Ellen Hoogeveen.

Bron:JBZ

Recente artikelen