Gel vooe behandeling van Hoofdhuidpsoriasis

Array

leoPsoriasis capitis of Hoofdhuidpsoriasis .Ook psoriasis genoemd  is een chronische huidziekte die voorkomt bij 2% tot 3% van de westerse bevolking. Psoriasis is een erfelijk bepaalde ziekte. De precieze oorzaak hiervan is nog niet bekend. Helaas is Psoriasis nog niet te genezen maar in de meeste gevallen wel goed te behandelen. Scalp psoriasis is psoriasis op de hoofdhuid.

Vanaf deze maand  is er voor dermatoloog of huisarts een nieuwe behandeling beschikbaar voor mensen met hoofdhuid psoriasis: Xamiol® in gel vorm.  Het geneesmiddel wordt volledig vergoed door ziektekostenverzekeraars. Xamiol® is speciaal ontwikkeld om verdikking van de huid, rode plekken, jeuk en schilfers op de behaarde hoofdhuid te bestrijden. Het bestaat uit een heldere en geurloze gel, waarin de werkzame stoffen vitamine D (die de snelheid normaliseert waarmee huidcellen worden geproduceerd) en een krachtige ontstekingsremmer (corticosteroïde) zijn samengevoegd¹. Eénmaal per dag wordt de gel op de hoofdhuid aangebracht, bijvoorbeeld in de avond. Gedurende de nacht  kan het inwerken en daarna indien gewenst met normale shampoo worden uitgespoeld¹. Wetenschappelijke studieresultaten wijzen uit dat bij patienten zichtbaar resultaat werd behaald binnen 2 weken behandeling2. Het optimale resultaat wordt doorgaans behaald na 4 weken behandeling en deze kan eventueel worden herhaald onder medisch toezicht 2,5. Xamiol® wordt geïntroduceerd door Leo Pharma BV, dat is gespecialiseerd in de ontwikkeling van medische behandelingen van huidaandoeningen.

Psoriasis is een chronische huidaandoening en komt voor bij 1 op de 50 mensen. De helft tot 80% van hen heeft psoriasis op de behaarde hoofdhuid. De ziekte kan helaas niet worden genezen. Ruim 70% van de mensen met psoriasis wordt behandeld met crèmes, zalven en/of lotions. Voor een effectieve behandeling die gemakkelijk vol te houden is, is een cosmetisch en gebruikersvriendelijk product belangrijk. De bestaande lokale behandelingen van hoofdhuidpsoriasis omvatten o.a. koolteer, dithranol, salicylzuur, corticosteroïden en ook behandelingen op basis van vitamine D³. Uit onderzoek is gebleken dat patienten niet tevreden waren met bepaalde behandelingen omdat ze niet werkzaam zijn, moeilijk aan te brengen, het haar er vies doen uitzien of een sterke geur hebben³. Die bezwaren kunnen een invloed hebben op de bereidheid van de patienten om hun behandeling trouw toe te passen?. De nieuwe combinatie is een bijna transparante en geurloze gel die éénmaal per dag is aan te brengen. Xamiol® wordt goed verdragen2,5.

Natuurlijk is niet elke huidirritatie meteen psoriasis. De psoriasis plek is rozig-rode van kleur met scherpbegrensde glanzend-witte schilfers. Ellebogen, knieen en behaarde hoofdhuid zijn plaatsen waar psoriasis vaak voorkomt. Meestal beginnen de klachten bij het begin van de pubertijd, maar in principe kan psoriasis op elke leeftijd ontstaan. Xamiol gel van Leo Pharma, een nieuwe behandeling van hoofdhuidpsoriasis is sinds 1 juli 2009 op de markt. Deze, eenmaal daags aan te brengen gel, is de enige behandeling die de combinatie van calcipotriol en betamethason bevat.

Meer dan de helft van de patienten is na twee weken symptoomvrij of ervaart een sterke verbetering. Een veiligheidsstudie, die een jaar duurde, bracht geen ernstige bijwerkingen aan het licht.

De buitenste laag van de opperhuid (ook wel hoornlaag) bestaat uit kleine cellen die constant worden aangemaakt onder de huid, omhoog geduwd worden, sterven en vervolgens afschilferen. Normaal gesproken gebeurd dit ongemerkt. Bij mensen met psoriasis gaat dit vervangingsproces van de huid abnormaal snel. De celdeling van de opperhuid is op sommige plaatsen als het ware op hol geslagen. Hierdoor ontstaan er teveel huidcellen en krijgen huidcellen geen tijd om volledig uit te groeien. Het gevolg is dat de huid zichtbaar gaat schilferen.
Door de zeer snelle groei van huidcellen raakt de huid geïrriteerd. Deze irritatie zorgt voor kleine ontstekingen die de psoriasis plekken dik en rood maken. Ook kunnen plekken soms jeuk of pijn geven.

Xamiol gel wordt gebruikt voor de plaatselijke behandeling van psoriasis op de hoofdhuid. Psoriasis wordt veroorzaakt doordat uw huidcellen te snel worden geproduceerd. Dit veroorzaakt roodheid, schilfering en verdikking van de huid. Xamiolgel bevat calcipotriol en betamethason. Calcipotriol helpt om de groeisnelheid van de huidcellen te normaliseren en betamethason werkt onstekingsremmend.

Natuurlijk is niet elke huidirritatie meteen psoriasis. De psoriasis plek is rozig-rode van kleur met scherpbegrensde glanzend-witte schilfers. Ellebogen, knieen en behaarde hoofdhuid zijn plaatsen waar psoriasis vaak voorkomt. Meestal beginnen de klachten bij het begin van de pubertijd, maar in principe kan psoriasis op elke leeftijd ontstaan.
De fabrikant is:

LEO Pharmaceutical Products Ltd. A/S

Industriparken 55

2750 Ballerup

Denemarken


1.Xamiol® Samenvatting van de productkenmerken. LEO Pharma. September 2008.
2.Jemec GBE, Ganslandt C, Ortonne JP et al. A new scalp formulation of calcipotriene plus betamethasone compared to its active ingredients and vehicle in the treatment of scalp psoriasis: a randomized, double- blind, controlled trial. J Am Acad Dermatol 2008; 59(3):455-63;
3.Papp K, Berth-Jones J, Kragballe K, Wozel G, de la Brassinne M. Scalp psoriasis: a review of current topical treatment options. J Eur Acad Dermatol Venereol 2007; 21: 1151-1160.
4.Zaghloul SS and Goodfield MJD. Objective assessment of compliance with psoriasis treatment. Arch Dermatol 2004; 140: 408-414.
5.
Luger T, Cambazard F, Larsen FG, Bourcier M, Gupta G, Clonier F, Kidson P, Shear NH. A study of the safety and efficacy of calcipotriol and betamethasone dipropionate scalp formulation in the long-term management of scalp psoriasis. Dermatol. 2008; 217: 321-328

Recente artikelen