Eerste resultaten Wmo-trendstudie 2009 bekend

Array

wmoDe Wmo-monitor, de landelijke online enquête voor de Wmo trendstudie onder uitvoeringsorganisaties, waarin organisaties zijn gevraagd naar de gevolgen van de Wmo op het maatschappelijke middenveld is begin juni 2009 afgesloten. De Wmo monitor richt zich in 2009 op twee aandachtspunten die voortkwamen uit de eerste Wmo monitor, namelijk de matige betrokkenheid van burgerorganisaties bij de Wmo en de samenwerking tussen organisaties, wel of niet in combinatie met onderlinge concurrentie. Uit de eerste resultaten blijkt dat de Wmo een hoger rapportcijfer krijgt dan in 2007.

Het rapportcijfer dat de bevraagde organisaties geven aan de Wmo komt uit op een zes. Dit is een mooie verbetering ten opzichte van de krappe vijf die in 2007 werd uitgedeeld. Waar deze rapportcijfers op zijn gebaseerd, hoe het staat met de betrokkenheid van de burgerorganisaties bij de Wmo en de rol van maatschappelijke organisaties in de uitvoering zal in het najaar allemaal duidelijk worden bij de uitgave van het tweede trendrapport ‘De uitvoering van de Wmo in beeld 2009’.

Aan de enquête hebben 389 organisaties meegewerkt. Hiervan was 71% afkomstig uit het professionele veld en 29% uit burgerorganisaties. Circa 50 organisaties uit zowel het professionele veld en de burgerorganisaties zijn actief op de prestatievelden 7, 8 en 9 (onder andere maatschappelijke opvang en OGGZ).

Trendstudie
De trendstudie in 2009 concentreerde zich op twee thema’s: burgerparticipatie en samenwerking tussen maatschappelijke organisaties. Een belangrijk signaal uit de vorige trendstudie was dat burgerorganisaties de Wmo nauwelijks herkennen als een wet waarmee zij iets te maken hebben. Daarnaast bleek toen dat professionele organisaties enerzijds worden aangespoord via samenwerking een hoogwaardig lokaal sociaal beleid vorm te geven, en anderzijds via openbare aanbesteding met elkaar de concurrentie moeten aangaan. Dit zorgde voor een spanningsveld. Hoe het er nu voor staat weten we aan het eind van het jaar. Let op de website van MOVISIE voor actueel nieuws over de trendstudie.

Bron: MOVISIE

Recente artikelen