Comité Wake-up: Keihard nee van patiënten tegen L-EPD blijkt er wel te zijn

Array

stop-l-epdMet groot enthousiasme hebben 23 praktijkhouders hun patienten aangeschreven om ze te informeren over de nadelen van het L-EPD en ze vervolgens de vraag te stellen of zij wel of niet willen worden aangesloten op dit netwerk. Veel patienten reageerden snel en 95,2 % van de respondenten geeft te kennen dat hun medische gegevens afgeschermd moeten blijven. Deze fantastische uitkomst biedt mogelijkheden voor nieuwe actie.

Na eerste vergadering van het Comité WAKE UP in Amersfoort hebben 23 praktijkhouders, verdeeld over het hele land zich bereid verklaard de handen uit de mouwen te steken en deel te nemen aan de L-EPD pilot. Eén van de doelen daarvan was te achterhalen hoeveel patienten hun dossier via een landelijk EPD toegankelijk willen maken, als hun huisarts ze eerst goed informeert over de nadelen. Tot nu toe zijn er eigenlijk alleen maar juichverhalen geweest vanuit de overheid, en hebben onze beroepsverenigingen wel wat voorbehoud laten horen, maar een keihard nee vanuit de beroepsgroep is er nooit geweest.


Dat keihard nee blijkt er wel te zijn van patienten!  Uit het onderzoek van Comité WAKE UP blijkt, dat als zij zelf voorop gaan in onze afwijzing en onze patienten de nadelen vertellen, dat slechts 4,2% van de patienten zijn/haar dossier wil ontsluiten via het LSP.
In de 23 praktijken werden alle patienten (53389) aangeschreven, waarvan na 3 weken 38.4% , dwz ruim 20000 patienten reageerden. Critici zeggen dat een enquête door een huisarts die zegt grote bezwaren te hebben een
vertekend beeld geeft. Maar een enquête houden was ook niet de bedoeling. Dit onderzoek was bedoeld om aan te tonen, dat wij als huisarts een gidsfunctie hebben voor de (wat het LEPD betreft) onwetende patient. Uit dit onderzoek blijkt, dat als wij die gidsfunctie goed vervullen, er nog geen 5% van de Nederlandse burger mee zal doen aan een L-EPD. Dát is de conclusie, niet meer en niet minder
Het persbericht met de uitkomsten van ons onderzoek leverde aandacht op van lokale kranten, lokale radio en TV, enige landelijke pers, maar in de ogen van Comité WAKE UP  onvoldoende. Wie wel wakker is geschud, is de LHV, waar ze op een speciale ledenraad vergadering als Comité WAKE UP!! zijn uitgenodigd. Ze hebben gemerkt het  onderzoek van Comité WAKE UP wel degelijk in het bestuur is besproken, maar waarschijnlijk om politiek strategische redenen is doodgezwegen. Wie Comité WAKE UP nog onvoldoende hebben wakker geschud zijn
collega huisartsen, aldus het Comité WAKE UP. Daarom willen het Comité WAKE UP het onderzoek een vervolg geven met een posteractie,waarvoor zij uw medewerking vragen.
Zij vragen uw medewerking een poster in uw praktijk op te hangen en te bevorderen dat patienten een officieel bezwaarschrift indienen. Zij hebben daarvoor een wachtkamerposter ontwikkeld, waarin men als huisarts stelling nemen en verklaren tegen het L-EPD te zijn. De poster is door een professioneel vormgever gemaakt en laat snel en duidelijk zien waar ze voor staan.  In de poster wordt aan patienten gevraagd om een officieel bezwaarschrift in te vullen en naar het “informatiepunt BSN in de zorg” te sturen.

Wij geven gehoor aan de vraag om huisartsen, die het idee van de poster ondersteunen, te verwijzen naar
onze website http://comite-wake-up.org/, waar zij een poster kunnen bestellen.

Bron: Comité WAKE UP

Recente artikelen