Dialysecentrum St. Elisabeth Ziekenhuis in Waalwijk

Array

dialyseSt. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg opent voorjaar 2010 een Dialysecentrum in de gemeente Waalwijk. De beoogde locatie is Medisch Centrum Koetshuis op Landgoed Driessen. Het ziekenhuis en verhuurder Cascade Woondiensten hebben een intentieverklaring ondertekend als eerste stap op weg naar de realisatie.

Steeds meer dialysepatienten doen een beroep op de afdeling Dialyse van het St. Elisabeth Ziekenhuis. Hierdoor is uitbreiding van het aantal dialyseplaatsen noodzakelijk. Omdat veel patienten in de regio Waalwijk wonen, heeft het ziekenhuis besloten daar een extra centrum te openen. In de nieuwe ruimte komen tien dialysestoelen. Omdat elke stoel door meerdere patienten per week gebruikt kan worden, kunnen wekelijks tientallen patienten er hun bloed laten zuiveren.

Meer service
St. Elisabeth Ziekenhuis probeert voortdurend de service aan patienten te verbeteren. Daarom vindt uitbreiding van het aantal dialyseplaatsen niet binnen de ziekenhuismuren plaats, maar is ervoor gekozen een dependance in Waalwijk te openen. “De voordelen voor dialysepatienten zijn groot”, zegt Sylvia van Buijtene, hoofd van de afdeling Dialyse. “Het nieuwe Dialysecentrum is gemakkelijk bereikbaar, patienten hoeven veel minder ver te reizen. Zeker voor de kwetsbare groep chronisch zieke patienten waar we het hier over hebben, is dat flinke winst.”

Cascade is blij met de komst van het Dialysecentrum in Het Koetshuis. Vestigingsmanager Dré Brekelmans van Cascade: “Aanvankelijk zou Medisch Centrum Koetshuis vooral een lokale functie krijgen. Vanuit die gedachte zijn ook de eerste partijen benaderd om invulling te geven aan de (para-)medische dienstverlening. Als straks het Dialysecentrum de deuren opent, krijgt het centrum ook een regionale functie.”

Achtergrond
De nieren verwijderen afvalstoffen en het teveel aan vocht uit het lichaam. Als de nieren niet goed meer werken, kan deze functie worden overgenomen door dialyse, ook wel ‘nierfunctievervangende therapie’ genoemd. Dialysepatienten bezoeken in de meeste gevallen drie keer per week het ziekenhuis voor een behandeling, die steeds circa vier uur duurt.

Bron:www.elisabeth.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen