Grieppaniek overspoelt huisartsenposten

Array

huisartsenpost-2Huisartsenposten worden overspoeld met patienten die vrezen de Mexicaanse griep te hebben. Het gaat om mensen met geringe griepklachten die meteen een arts willen zien. De Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) spreekt van ‘een dreigende panieksituatie’. “Als er niet snel iets gebeurt, is er straks geen houden meer aan”.

Rotterdamse huisartsenposten hebben griepkamers ingericht waar patienten kunnen verblijven als ze klachten hebben die op de Mexicaanse griep lijken. Marja Pronk van de huisartsenpost bij het Sint Franciscus Gasthuis heeft berichten daarover in het AD woensdag bevestigd. De griepkamer dient als wacht- en behandelkamer. Patienten die verschijnselen hebben die op de besmettelijke griep duiden, worden op die manier apart gehouden. De huisartsenposten hopen zo besmetting tegen te gaan.

Volgens de Vereniging van Huisartsenposten Nederland zijn alle huisartsenposten en huisartsen zich aan het voorbereiden op de grote uitbraak van de griep, die dit najaar wordt verwacht. De vereniging benadrukt dat mensen eerst de dokter moeten bellen als ze denken besmet te zijn. Ze mogen zich niet zomaar bij de praktijk melden.

De VHN wijt de paniekreacties onder de bevolking aan de ‘passieve voorlichting’. “De regering moet duidelijk maken dat de Mexicaanse griep vrijwel altijd heel mild verloopt.” Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid wordt er al gewerkt aan een landelijke publiekscampagne.

In Nederland zijn op dit moment volgens de RIVM 364 mensen besmet met Influenza A. Dat wil niet zeggen dat er ook nog 364 mensen ziek in bed liggen. In Nederland zijn tot nu toe geen mensen overleden aan de gevolgen van de griep.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen