Meer teken door warm weer

Array

teek-in-huidIn het kader van het Natuurkalender tekenonderzoek van Wageningen Universiteit zijn op de 12 vaste vanglocaties in Nederland gedurende de maanden mei, juni en juli dit jaar in totaal ruim 5800 teken gevangen. Dat zijn er véél meer dan in 2007 en 2008, toen gedurende dezelfde periode 3250 teken werden gevangen. Dat maakte Arnold van Vliet van De Natuurkalender bekend in het VARA-programma ‘Vroege Vogels’ op Radio 1.

De toename in het aantal gevonden teken betekent volgens Van Vliet niet dat er ook echt meer teken zijn. Ook verschilt het per regio sterk hoeveel teken er worden gevonden. Het aantal geregistreerde tekenbeten is nog vergelijkbaar met vorig jaar.De maanden waarin de meeste mensen worden gebeten zijn inmiddels voorbij. Wel waarschuwt het radioprogramma dat het percentage teken dat Lyme kan veroorzaken de tweede helft van het jaar doorgaans stijgt. De tekenstand wordt bijgehouden op twaalf locaties door het land.

De sterke toename wordt vooral bepaald door vier locaties. Op vier andere locaties werden dit jaar juist het laagste aantal teken sinds 2007 aangetroffen.  Ondanks het grotere totaal aantal teken is het aantal geregistreerde tekenbeten op natuurkalender.nl dit jaar nog vergelijkbaar met vorig jaar.

Na de zachte maart en extreem warme april dit jaar nam het aantal teken sterk toe en vanaf mei was het totaal aantal gevangen teken op de 12 locaties bijna twee keer zo hoog als in de twee voorgaande jaren. De sterke toename is vooral waargenomen op de vanglocaties Ede, Gieten, Wassenaar en Montferland. Bij de vanglocaties Eijsden, Kwade hoek, Schiermonnikoog en Veldhoven liepen de aantallen juist sterk terug ten opzichte van voorgaande jaren.

Besmetting
De maanden waarin de meeste mensen gebeten worden, mei en juni, liggen inmiddels achter ons. Toch is het belangrijk om de komende maanden alert te blijven op tekenbeten. Eerdere tussentijdse resultaten lieten zien dat het percentage teken dat besmet is met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken in de tweede helft van het jaar hoger is dan in de eerste helft van het jaar. Om meer inzicht te krijgen in waar mensen bij welke activiteit gebeten worden roepen de onderzoekers iedereen op om tekenbeten te melden op Natuurkalender. Tekenbeten op dieren kunnen niet doorgegeven worden.

Het tekenonderzoek wordt uitgevoerd door de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse en het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen Universiteit in het kader van het Natuurkalender programma.  Met deze kennis willen we een bijdrage leveren aan de preventie van de ziekte van Lyme.

Recente artikelen