Drukte bij huisarts uit griepvrees

Array

paniekHuisartsenposten worden overspoeld met patienten die vrezen de Mexicaanse griep te hebben. Het gaat om mensen met geringe griepklachten die meteen een arts willen zien. De Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) spreekt van ‘een dreigende panieksituatie’.

“Als er niet snel iets gebeurt, is er straks geen houden meer aan” , zegt bestuurslid Adri van der Born.

Tot nu toe werd mensen met klachten geadviseerd bij vermoedelijke besmetting thuis te blijven en een arts te bellen. Zieke patienten die de straat opgaan, vergroten het besmettingsrisico voor anderen en belemmeren zorg aan reguliere patienten.

In Rotterdam heeft de huisartsenpost inmiddels een ‘griepkamer’ ingericht om besmetting van andere patienten door grieppatienten te voorkomen. Maar zo’n aparte ontvangstruimte is volgens Van der Born alleen bij grote huisartsenposten mogelijk. Kleinere posten proberen de grieppatienten met afzonderlijke bezoekuren apart te houden.

“Grieppatienten horen helemaal niet naar een huisartsenpost te komen. Het is maar een milde griep. Ze moeten het gewoon uitzieken, zoals je dat ook met de gewone griep doet”, legt Van der Born uit. Alleen patienten die tot een risicogroep behoren zoals astmapatienten of mensen met hart- of longziekten en zwangere vrouwen moeten meteen een arts raadplegen. “Maar dat moet je telefonisch doen. Een arts bepaalt dan of een bezoek aan huis noodzakelijk is.”

Ook patienten die binnen enkele uren hele hoge koorts en ernstige ademhalingsproblemen krijgen, moeten meteen een arts bellen. Alle andere patienten moeten volgens Van de Born gewoon wachten tot de volgende dag.

De VHN wijt de paniekreacties onder de bevolking aan de ‘passieve voorlichting’ die de regering geeft over de ziekte. “De regering moet duidelijk maken dat de Mexicaanse griep vrijwel altijd heel mild verloopt. Daarvoor hoef je helemaal niet naar een arts.”

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid wordt er al gewerkt aan een landelijke publiekscampagne. Vanaf half augustus kunnen mensen met vragen terecht op een speciale griepwebsite. Ook komt er dan een landelijk informatienummer.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Drukte bij huisarts uit griepvrees"

  1. Met dank aan de massale aandacht die de media aan de Nieuwe Influenza geven!

    Lastig is dat er ook een “zomergriep” heerst die volgens mij meer voorkomt dan de Nieuwe Influenza.

    Gewoon zoals elke andere griep lekker uitzieken thuis en dat je natuurlijk met acute klachten als benauwdheid de dokter moet bellen, spreekt voor zich. Dat doe je toch altijd?

Comments are closed.

Recente artikelen