Digitaal wetenschappelijk archief Universiteit Utrecht derde in internationale ranglijst

0
284

data-archiefHet digitaal wetenschappelijk archief (repository) van de Universiteit Utrecht, het Igitur Archief, heeft de derde plaats gekregen in de top 400 van het Ranking Web of World Repositories voor instituten. Igitur heeft daarmee de hoogste Nederlandse notering en staat één plaats onder het Smithsonian/NASA Astrophysics Data System. Het Utrechtse systeem scoorde goed op het gebied van zichtbaarheid van PDF-bestanden, vooral in Google en Yahoo. Bij het samenstellen van de top 400 werd de wereldwijde zichtbaarheid en impact van de wetenschappelijke repositories bepaald aan de hand van een aantal web-indicatoren: het aantal pagina’s gevonden door de vier grootste zoekmachines, het aantal links naar documenten in het archief, het aantal PDF-bestanden en het gemiddelde aantal recente documenten in Google Scholar. In de top 400 voor digitale repositories van instellingen behaalde Igitur de derde plaats. In de top 400 voor alle digitale repositories in de wereld staat Igitur op nummer 10.

Igitur
Het Igitur Archief is een wetenschappelijk archief van digitale publicaties ten behoeve van wetenschappers, onderzoeksorganisaties en wetenschappelijke communities. Vanaf 2002 namen wetenschappelijke instellingen wereldwijd institutionele repositories in gebruik om de toegankelijkheid van wetenschappelijke informatie te vergroten. Het Igitur Archief van de Universiteit Utrecht bestaat sinds 2003 en is een van de grootste archieven in Nederland en Europa. Het Igitur Archief is te vinden op de website van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Ranking Web of World Repositories

De Ranking Web of World Repositories is een initiatief van de onderzoeksgroep Cybermatics Lab aan de Spaanse nationale onderzoeksraad (Consejo Superior de Investigaciones Científicas). Het doel van deze ranglijst is het ondersteunen van de vrije toegang tot elektronische wetenschappelijke publicaties en ander academisch materiaal. Kijk hier voor de top 400.
Bron: UU