Geen extra maatregelen tegen Mexicaanse griep nodig

h1n1-mf-3Ondanks de eerste griepdode in nederland is er geen vooral zelf maatregelen nemen om besmettingen te voorkomen. Onder meer het schoonmaken van deurkrukken, extra handen wassen en het mijden van te drukke plekken, dezelfde maatregelen die met treft om iedere andere griep te voorkomen. Zijn momenteel voldoende. Huisartsen en apotheken zijn goed voorbereid op een mogelijke epidemie. Zoals u mogelijk via de media heeft vernomen is de eerste mexicaanse griepdode een feit. Toch gedraagt het virus zich als een normaal griepvirus. In Nederland wordt een eventuele griepepidemie pas in het najaar verwacht. Ook huisartsenposten zijn we al geruime tijd bezig zich hierop voor te bereiden, zodat zij een eventuele griepepidemie kunnen hanteren.

De Mexicaanse griep wordt veroorzaakt door een virus. Het virus kan mensen ziek maken en het eerste ziektegeval werd waarschijnlijk in februari 2009 in Mexico geregistreerd. In eerste instantie kwam het virus in het nieuws als de varkensgriep, omdat het virus daar sterk op leek. Het dook echter op in een omgeving waar eerder mensen ziek waren van een op vogelgriep lijkend virus. In eerste instantie viel het varkensgriepgeval niet eens op. Pas in April sloegen gezondheidorganisaties alarm en snel daarna bleek de ware aard van het virus: het is een kruising tussen varkensgriep, de vogelgriep en de gewone griep. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden wordt de ziekte niet door varkens overgedragen.

Vooral mensen tussen 20 en 40 jaar oud zijn kwetsbaar voor de Mexicaanse griep. Jonge kinderen en ouderen worden wel ziek, maar sterven niet. Mensen die al ziek zijn, een verminderde weerstand hebben lopen meer risico. Waarschijnlijk hebben oudere mensen genoeg weerstand opgebouwd tegen soortgelijke virussen. Ook kan er een sociale oorzaak zijn. Jonge kinderen en vooral baby’s krijgen een beetje immuniteit mee na hun geboorte dat ze beschermt.  Een derde oorzaak zou kunnen zijn dat juist het sterke immuunsysteem een gevaar vormt, omdat dit systeem misschien juist te heftig reageert; een overreactie dus. (Hoge koorts, uitdroging)

Pandemieen komen relatief vaak voor. Neem nou de gewone griep, waar jaarlijks een half miljoen mensen aan sterft. H1N1 is niet meer dan het resultaat van een natuurlijk proces.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen