Longpest in Chinese stad Ziketan

Array

ziketan-longpestIn Ziketan, in het westen van China, is een derde persoon overleden aan de longpest. Dat meldt het Chinese staatsbureau Xinhua. De autoriteiten hebben de plaats met 10.000 inwoners afgesloten van de buitenwereld. Nog eens tien mensen zijn besmet met de ziekte.

In China steekt de ziekte af en toe de kop nog op. De longpest is een variant van de pest, beter bekend als de Zwarte Dood, waar in de middeleeuwen naar schatting 30 tot 60 procent van de Europese bevolking aan overleed.

Als het virus niet in een vroeg stadium met antibiotica wordt behandeld is het sterftecijfer onder patienten bijna 100 procent. De longpest wordt verspreid door knaagdieren en vlooien en is uiterst besmettelijk.

Longpest wordt overgedragen door hoesten en/of niezen waardoor de voor de pest verantwoordelijke bacterie (Yersinia pestis) direct in de longen belandt. Longpest heeft een zeer korte incubatietijd (3 tot 48 uur) en verloopt zonder behandeling binnen 48 uur na de eerste symptomen meestal fataal. Longpest is een van gevaarlijkste infectieziekten, maar is met antibiotica meestal effectief te behandelen. Bij vermoeden van longpest moeten patienten in quarantaine gehouden worden.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt zich geen zorgen te maken over de besmetting. ,,Dit is niet nieuw”, stelde een zegsvrouw. ,,In de loop der jaren hebben zich een aantal zaken voorgedaan. We staan in contact met de autoriteiten om ervoor te zorgen dat alles onder controle is”.

Recente artikelen