Cito ontwikkelt rekentoets verpleegkundigen

0
215

Uit onderzoek blijkt dat de rekenvaardigheid van verpleegkundigen en verzorgenden één van de punten is die verbetert kan worden in het kader van de patientveiligheid.
Om de rekenvaardigheid van verpleegkundigen en verzorgenden te verbeteren, is het eerst nodig om deze te toetsen. Daarom ontwikkelt Centraal Instituut Toets Ontwikkeling (Cito) een gestandaardiseerd instrument om deze vaardigheid  te meten. De opgaven zijn ontwikkeld door verpleegkundigen uit de praktijk en zijn gekoppeld aan herkenbare beroepssituaties. V&VN gaat dit instrument beoordelen.

Schriftelijke rekentoets
In het voorjaar van 2010 kunnen zorginstellingen en ziekenhuizen gratis meedoen aan een landelijke nulmeting. De nulmeting bestaat uit een schriftelijke rekentoets voor verpleegkundigen en verzorgenden. De toets bestaat uit 30 meerkeuzevragen om de rekenvaardigheid te meten. Daarnaast vindt er een verzameling van algemene gegevens plaats door het invullen van een korte vragenlijst. Nadat V&VN de rekentoets heeft goedgekeurd, vindt de nulmeting plaats in januari tot en met maart 2010.

Bron:V&VN