TNF-blokkers en een verhoogd risico op leukemie en psoriasis

Array

larebIn juni 2009 waarschuwde de Food and Drug Administration (FDA) in de Verenigde Staten voor een mogelijke associatie tussen het gebruik van TNF-blokkers en de ontwikkeling van lymfomen en andere vormen van kanker bij kinderen en adolescenten. Naar aanleiding van dit bericht heeft de FDA de fabrikanten van de TNF-blokkers die geregistreerd zijn voor kinderen, verzocht data omtrent deze bijwerking bij hen aan te leveren voor verdere analyse.

TNF-blokkers onderdrukken het immuunsysteem door de activiteit van TNF tegen te gaan. TNF is een belangrijk cytokine in de pathogenese van inflammatoire aandoeningen. In Nederland zijn op dit moment drie TNF-blokkers geregistreerd: etanercept (Enbrel), adalimumab (Humira) en infliximab (Remicade). Ze zijn geïndiceerd voor de behandeling van aandoeningen als juveniele idiopathische artritis, rheumatoïde artritis, psoriasis en de ziekte van Crohn.

Op 4 augustus 2009 gaf de FDA aan 147 post-marketing meldingen van leukemie bij gebruik van TNF-blokkers bij zowel volwassenen (n=143) als kinderen (n=4) te hebben ontvangen. 44 meldingen hadden betrekking op acute myeloïde leukemie, 31 op chronische lymfocytische leukemie en 23 op chronische myeloïde leukemie. 61 procent van de patienten gebruikte tevens andere immunosuppressieve therapie. De gemiddelde tijd tussen de start van de TNF-blokker en het ontstaan van de leukemie bedroeg één tot twee jaar. 30 van de 147 patienten zijn overleden. De FDA geeft aan dat de interpretatie van de gegevens lastig is, omdat epidemiologische studies aanwijzing geven voor een verband tussen rheumaïtode artritis en leukemie, onafhankelijk van het gebruik van TNF-blokkers. Desondanks concludeert de FDA dat er een mogelijke associatie is tussen TNF-blokkers en de ontwikkeling van leukemie bij alle patienten die behandeld worden met deze geneesmiddelen en dat dit als waarschuwing opgenomen dient te worden in de productinformatie.

Daarnaast zijn er 69 meldingen geanalyseerd van de ontwikkeling van psoriasis weken tot jaren na start van een TNF-blokker bij patienten zonder psoriasis in de voorgeschiedenis. Bij de meeste patienten trad verbetering op na staken van de therapie. De FDA zal deze mogelijke bijwerking op laten nemen in de productinformatie van de TNF-blokkers.

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb ontving zowel meldingen van leukemie als psoriasis bij gebruik van TNF-blokkers; deze meldingen kunt u vinden in de bijwerkingendatabank.

Het FDA bericht van 4 augustus 2009 kunt u hier vinden.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen