Gebruik van antivirale middelen bij pandemie door nieuwe influenza A / H1N1

h1n1-anti-virale-middelenPatienten met onderliggende medische condities (‘klassieke’ risicogroepen).
Start therapie binnen 48 uur na optreden van koorts:

  • Patienten met afwijkingen en functiestoornissen aan de luchtwegen of de longen. Hiertoe behoren onder andere patienten met astma, ook als zij jonger zijn dan 18 jaar.
  • Patienten met een ernstige, acute of chronische, stoornis van de hartfunctie.
  • Patienten met diabetes mellitus.
  • Patienten met chronische nierinsufficientie (inclusief patienten die behandeld worden met hemodialyse en chronische ambulante peritoneale dialyse (CAPD), en mensen die een niertransplantatie hebben ondergaan).
  • Patienten die recent een beenmerg- of orgaantransplantatie hebben ondergaan.
  • Personen met een verstandelijke handicap in intramurale voorzieningen.
  • Personen met verminderde weerstand tegen infecties: zie hieronder “patienten met een ernstig gestoorde afweer”
  • Personen van 60 jaar en ouder.

Patienten met een ernstig gestoorde afweer die bij doormaken van griep een verhoogd risico lopen op complicaties van de griep.
Start therapie binnen 48-72 uur na optreden van koorts

  • Patienten met a- of hypogammaglobulinaemie.
    Bv: Bruton’s X-linked agammaglobulinaemie; common variable immunodeficiency; en de hypogammaglobulinaemie secundair aan chronisch lymfatische leukemie; Morbus Kahler stadium II-III; behandeling met anti-CD20 Mab zoals Rituximab.
  • Patienten met een defect van hun cellulaire afweer.
    Bv: na allogene beenmergtransplantatie; Morbus Hodgkin (de eerste 5 jaren na een behandeling inbegrepen); langdurige lymfopenie na chemotherapie of gebruik van Mab zoals ATG en OKT3; langdurig gebruik van glucocorticosteroiden (of cumulatieve dosis van equivalent van 1000 mg prednison) of methotrexaat; HIV-patienten; gebuik van anti-TNFalpha Mab (Infliximab, Etanercept of Adalimumab) in combinatie met methotrexaat; en patienten na solide orgaantransplantatie die een immuunmodulerende of suppressieve therapie ondergaan.

Kinderen jonger dan 2 jaar.
Start therapie binnen 48 uur na optreden van koorts

  • NB: Kinderen < 3 maanden dienen onder medische supervisie, in het ziekenhuis te worden behandeld

Personen die een gecompliceerd beloop van de griep hebben en/of in het ziekenhuis opgenomen worden.
Ook meer dan 48 uur na optreden van koorts kan de behandeling starten

  • Personen (die voorheen gezond waren) met griepverschijnselen waarbij de griepinfectie ongewoon ernstig en/of gecompliceerd is, en ziekenhuisopname nodig is.
  • Personen die naast de griep een complicatie krijgen. Het gaat dan vaak om een secundaire bacteriele bronchopneumonie of longontsteking, of een viruspneumonie.

Zwangeren in het derde trimester
Start therapie binnen 48 uur na optreden van koorts
1 Zie voor het volledige advies: “Neuraminidaseremmers bij pandemie door Nieuwe Influenza A (H1N1)”: www.rivm.nl/nieuwe-influenza/artsen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen