Nieuw licht op coronavirus-gastheer interacties

coronavirusOm eventuele nieuwe uitbraken van SARS of andere coronavirussen in de toekomst beter te kunnen bestrijden, is meer kennis over deze groep virussen noodzakelijk. Promovendus Matthijs Raaben onderzocht de interacties die plaatsvinden tussen coronavirussen en de gastheer, zowel op cellulair niveau als op het niveau van het complete organisme.

Coronavirussen zijn al jaren bekend als de veroorzakers van luchtweg- en darminfecties bij diverse diersoorten zoals kippen, katten en varkens. Door de SARS-uitbraak in 2003 hebben deze virussen nog meer bekendheid gekregen, toen duidelijk werd dat een coronavirus (het SARS-coronavirus) de veroorzaker was van deze ziekte die uiteindelijk ruim 800 slachtoffers had geeist.

Voor zijn onderzoek gebruikte Raaben als model het muizen-hepatitis-coronavirus (MHV). Hij ontwikkelde onder andere een nieuw model voor MHV-infectie bij muizen, waarmee de vermenigvuldiging van het virus in levende dieren gevolgd kan worden. Raaben maakte hierbij gebruik van bioluminescentie-imaging, een techniek die ‘indringers’ in organismen zichtbaar maakt doordat ze licht geven. Daarnaast onderzocht hij ook op cellulair niveau processen die het MHV gebruikt om zich te vermenigvuldigen.

Het onderzoek zoals beschreven in Raaben’s proefschrift draagt bij aan de kennis op het gebied van coronavirus-gastheer-interacties. Deze nieuwe kennis is nodig om nieuwe antivirale middelen tegen coronavirussen te kunnen ontwikkelen.

03-09-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Matthijs Raaben, Diergeneeskunde
Proefschrift: Illuminating Coronavirus-Host Interactions
Promotor 1: Prof.dr. P.J.M.Rottier
Copromotor 1: Dr. C.A.M.de Haan

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen