Patiënten belanden door beddentekort vaak in het verkeerde bed

Array

ziekenhuisbedDat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond onder 670 verpleegkundigen. Door een tekort aan bedden liggen patienten vaak op een andere afdeling dan waar ze horen. Volgens de Consumentenbond kan dat grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van de zorg. Als gevolg van het beddentekort in ziekenhuizen komt het regelmatig voor dat patienten op een verkeerde afdeling liggen. Ook worden mensen te snel naar huis gestuurd. In de Gezondgids van augustus 2009 staan de eerste resultaten.

Op een verkeerde afdeling behandeld worden lijkt onschuldig, maar het kan grote gevolgen hebben. Wie na een darmoperatie op de afdeling cardiologie komt te liggen, wordt verzorgd door verpleegkundigen die minder kennis hebben van darmziekten. Wel blijft in zo’n situatie de behandelend arts van de maag-darm-leverafdeling verantwoordelijk. Maar soms weet de arts niet eens dat hun patient ergens anders ligt of ze vergeten de zieke in alle drukte, zo geven de verpleegkundigen aan in de enquête. Van de verpleegkundigen zegt 60% te werken op een afdeling waar patienten liggen die daar eigenlijk niet thuishoren. Het beddentekort heeft nog een nare bijwerking. Eenderde van de verpleegkundigen vindt dat patienten soms te vroeg naar huis worden gestuurd.De patient krijgt dan niet de specialistische zorg krijgt die hij nodig heeft.

De Consumentenbond raadt mensen aan om goed voor zichzelf of voor hun familieleden op te komen. Wie onverhoopt op een andere afdeling komt te liggen, doet er goed aan om regelmatig naar de behandelend arts te vragen. De behandelend arts is verantwoordelijk, niet de zaalarts. En vraag om overplaatsing zodra er een bed vrijkomt op de ‘juiste’ afdeling.
Verantwoordelijk

Bron: Consumentenbond

Recente artikelen