Tamiflu tegen H1N1-virus vooral bij minderjarigen disproportioneel,

0
201

tamifluHet preventieve gebruik van de virusremmer Tamiflu tegen het H1N1-virus, Mexicaanse griep, lijkt disproportioneel, vooral bij minderjarigen. Kinderen in goede gezondheid zouden Tamiflu dan ook niet preventief toegediend moeten krijgen, zegt dokter Anne Malfroot van het UZ Brussel woensdag in Le Soir.  Kinderen in goede gezondheid krijgen geen virusremmer bij een normale griep, voor deze nieuwe griep moeten we ze dus ook geen Tamiflu geven”, zegt Malfroot.  Tamiflu wordt inmiddels geheel vergoed. De helft van de 266 kinderen in kwestie ondervond negatieve bijwerkingen zoals hoofdpijn, buikpijn of een algemeen ziektegevoel.Daarnaast verkorten de antivirale middelen de griep met een dag, en verminderen eventuele astma-aanvallen niet. Volgens de arts moet “het evenwicht tussen de goede werking van het geneesmiddel en de eventuele negatieve effecten” opnieuw bekeken worden. Zo blijkt uit een studie van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -controle dat de preventieve toediening van Tamiflu in een Engels schooltje in april niet te verwaarlozen neveneffecten had. De helft van de 266 kinderen in kwestie ondervond negatieve bijwerkingen zoals hoofdpijn, buikpijn of een algemeen ziektegevoel.Daarnaast verkorten de antivirale middelen de griep met een dag, en verminderen eventuele astma-aanvallen niet.