Ziekenhuizen interessant voor investeerders

Array

ziekenhuis-2Ziekenhuizen zijn interessante beleggingsobjecten voor investeerders. Dat blijkt uit een nieuw rapport van AME Research: Financiele trends Topklinische ziekenhuizen 2009. Deze 26 ziekenhuizen hoeven maar 4% op hun totale bedrijfskosten te besparen om een marktconform bedrijfsresultaat te bereiken van 6,8% van hun omzet. Dan voegen zij macro-economisch waarde toe en kunnen zij financieel internationale concurrentie aan.

AME Research raamt hun gemiddelde marktwaarde op ongeveer 30 cent op elke euro omzet. Bij gerichte kostenbesparing en economisch herstel kan die marktwaarde in een beperkt aantal jaren verdubbelen omdat de zorgvraag toeneemt. Daarvoor zijn geen ontslagen nodig, wel een sterker kostenbewustzijn.

Om extern kapitaal aan te kunnen trekken moeten ziekenhuizen hun winsten kunnen behouden en deels kunnen uitkeren aan aandeelhouders. Om het eigen vermogen op te schroeven van de huidige gemiddeld 11% van het balanstotaal naar 30% hebben de Topklinische ziekenhuizen gezamenlijk €1,3 miljard extra eigen vermogen nodig. Dit maakt hen minder afhankelijk van rentefluctuaties.

Sterkst en zwakst
Het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein komt op basis van de jaarcijfers over 2008 als financieel beste topklinisch ziekenhuis uit de bus. Haaglanden Medisch Centrum uit Den Haag komt op de tweede plaats en het Amphia ziekenhuis uit Breda is derde. Het financieel beste ziekenhuis 2009 is berekend door de som van operationele marge, rendement op totaal vermogen en solvabiliteit per ziekenhuis te bepalen.

Het Martini ziekenhuis in Groningen presteert financieel het zwakst. Dit ziekenhuis is nauwelijks solvabel en heeft een negatief rendement op het totale vermogen. Ook het Máxima ziekenhuis in Eindhoven en het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht staan er financieel kwetsbaar voor.

Het rapport beveelt de Topklinische ziekenhuizen aan de focus te verschuiven van omzetgroei naar meer winst en rendement om toekomstige systeemrisico’s in de zorg beter te borgen.

Het rapport is als PDF bestand verkrijgbaar via:
http://www.ame.nl/ProduktDetail.asp?id=1865

Bron: AME Research B.V.

Recente artikelen