Vlaamse ziekenhuizen boos op zorgverzekeraars

Array

wijzende-vinger-rechtsZorgnet Vlaanderen – de koepel van de van oorsprong christelijke ziekenhuizen in Vlaanderen -is verbolgen op de kritiek die het christelijke ziekenfonds CM recent uitte op ‘de ziekenhuizen’. Uit een onderzoek van de eigen dossiers blijkt dat de ziekenhuizen vaak veel te veel in rekening brengen aan hun patienten. Soms omdat de wetgever ‘een grijze zone liet’; soms zetten de ziekenhuizen ook echt onwettige zaken op de facturen die de patienten moeten betalen. En over die uitspraken is Zorgnet Vlaanderen verbolgen.

Zorgnet Vlaanderen legt de bal in het kamp van CM en zegt dat  CM dit uitbazuint zonder zelfs maar één keer contact te hebben genomen met de belangrijkste ziekenhuiskoepel’. Als er al ziekenhuizen zijn die echt teveel berekenen is dit sporadisch, en daar wil Zorgnet Vlaanderen zelf tegen optreden.

Zorgnet Vlaanderen verwijst naar studies die formeel aantonen dat in Belgie achterop loopt inzake de erkenning en terugbetaling van nieuwe technieken, nieuwe materialen, prothesen en geneesmiddelen. En dat wordt beslist in de zogenaamde medicomut-onderhandelingen waarin de ziekenfondsen en de artsenvakbonden de dienst uitmaken.

Met andere woorden: het is jullie schuld, ziekenfondsen, dat wij sommige vanzelfsprekende dingen moeten laten betalen door de patienten.Zorgnet zegt dat die nieuwe technieken op het eerste gezicht duur lijken, maar niet voor wie weet waarover hij het heeft. ‘Ze zorgen voor meer comfort voor de patient, voor een korter verblijf in het ziekenhuis, en voor minder werkverlet’.Zorgnet Vlaanderen wil voortaan mee onderhandelen in de medicomut.

Bron : De Standaard

Recente artikelen