Minder gezondheidsschade door houseparty’s dan voetbalwedstrijden

Array

housepartyHouseparty’s zijn veiliger dan altijd werd aangenomen. Dat blijkt uit een onderzoek dat hoofd intensive care volwassenen Armand Girbes uitvoerde samen met collega Jan Krul uit het UMC Groningen. Van de drie miljoen mensen die tussen 1997 en 2005 houseparty’s bezochten, bleken er slechts 15 ernstige gezondheidsklachten te krijgen en overleed één patient. Het bijwonen van zo’n feest is daarmee minder gevaarlijk dan een gemiddelde voetbalwedstrijd. Het onderzoek is uniek, want het kon alleen in Nederland worden uitgevoerd. In de rest van de wereld zijn deze feesten verboden. Meer dan 97% van de klachten bleek mild te zijn. Het werd duidelijk dat een groot deel van de mensen die zich bij de eerste hulp meldden, 8.000 stuks, slechts behoefte had aan een pijnstiller, omdat ze last hadden van hoofdpijn. Veel andere medische problemen hadden te maken met het drugsgebruik. Ook vochtgebrek, te weinig eten en natuurlijk slaaptekort eisten hun tol. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Prehospital and Disaster Medicine, een internationaal tijdschrift voor urgentiegeneeskunde.

Houseparty’s zijn feesten die negen tot veertien uur duren. Het zijn over het algemeen grote evenementen, waar 500 tot 60.000 jongeren bijeen komen om te dansen. Onder invloed van oorverdovende muziek, vooral bestaand uit een opzwepende beat (vanaf 120 beats per minuut), lasershows en zogenaamde ‘recreatieve drugs’, raken de feestgangers in een trance. De middelen die veelal worden gebruikt door de mensen die zich met klachten meldden bij de eerste hulpposten zijn MDMA (Ecstacy) en alcohol. In een minderheid werden amfetamines (speed), cannabis, GHB en cocaïne gebruikt.

Tot dusver werd algemeen aangenomen dat het bezoeken van houseparty’s grote gezondheidsrisico’s met zich meebracht. Bij elke party is daarom een eerste hulppost met speciaal hierop getraind personeel aanwezig. In de afgelopen negen jaar meldden zich daar 23.000 bezoekers. Krul en Girbes onderzochten aan de hand van alle verzamelde gegevens wat er met hen aan de hand was.

Bron: Tracer, VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen