Blauwalg aangetroffen in Den Bosch

blauwalg01Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de watergangen in de noord-westelijke kop van Maaspoort te weten de wijken Maasoever en Maasvallei. Deze blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om ieder contact met water van deze watergangen te vermijden. De gemeente `s-Hertogenbosch plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

Schadelijk voor mens en dier
Blauwalgen zijn (cyano-)bacterien die giftige stoffen kunnen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten.
Geen eenden voeren
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van `blauwalgenbloei’. De oorzaak hiervan is een overschot aan voedingsstoffen (fosfaat en nitraat). Dit zit in afgevallen bladeren maar komt ook in het water via lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep. Daarom luidt het advies aan de burger: beperk het gebruik van lokvoer, laat de hond niet in het water poepen en voer geen eenden. Er is van nature voldoende voedsel voor watervogels. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen, vermindert de hoeveelheid blauwalg. In 2009 en 2010 onderzoekt waterschap Aa en Maas nieuwe methoden om blauwalg preventief te bestrijden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen