Ramadan voor chronisch zieken best riskant

2
541

ramadanVolgende week begint de ramadan. De ramadan is een sociale gebeurtenis. Wie niet mee kan doen, voelt zich buitengesloten. Dit is voor gezonde mensen al een opgave, maar voor zieken kan het regelrecht ongezond zijn. Mensen die ziek zijn en meedoen, kunnen daar overigens nog zieker van worden.
Een aanzienlijk deel van de diabetespatienten is moslim en doet dus jaarlijks mee aan de islamitische vastenmaand, de ramadan. Deze patienten doen soms gevaarlijke dingen. Soms nemen ze tijdens de hele ramadan geen medicijnen of ze sparen hun dagelijkse dosis op en nemen dan ‘s avonds alles in één keer.

Voor diabetespatienten is het belangrijk dat ze hun maaltijden goed spreiden over de dag en dat ze op tijd hun medicijnen innemen. Maar dat kan dus niet als je pas na zonsondergang weer mag eten. Jaarlijks komen een aantal diabetespatienten in het ziekenhuis als gevolg van vasten tijdens de ramadan. Vaak raakt ook de suikerspiegel van moslims met suikerziekte tijdens de ramadan ontregeld.

De medische problemen bij de ramadan beperken zich niet tot diabetespatienten. Ook bij andere aandoeningen beïnvloeden de hoeveelheid en het tijdstip waarop een medicijn is ingenomen de werking van het middel.
Patienten met type 1 diabetes (waarbij de alvleesklier geen insuline meer maakt) mogen absoluut niet vasten. Bij patienten met type 2 diabetes (vroeger bekend als ouderdomssuiker) die alleen tabletten slikken, is het in overleg met een arts en/of diabetesverpleegkunidge mogelijk het medicatieschema aan te passen en toch mee te doen. Patienten met type 2 diabetes die insuline injecteren, worden ten zeerste afgeraden te vasten. Volgens de islam hoeven zieken niet te vasten, maar de geneeskunde moet wel rekening houden met de keuzen die mensen maken.

De prevalentie van diabetes bij Turken en Marokkanen ligt respectievelijk driemaal en viermaal hoger vergeleken met Nederlanders. Turkse diabeten zijn gemiddeld zwaarder dan Nederlandse diabeten. Turkse en Marokkaanse diabeten worden echter minder vaak opgenomen in een ziekenhuis dan Nederlandse diabeten. Een beschrijving van etniciteitverschillen in het voorkomen van ziekten en zorggebruik is van belang voor het beleid omdat immigranten een steeds groter deel van de bevolking zullen gaan uitmaken.

Bron: RIVM

2 REACTIES

 1. zijn jullie dom of zo.
  als je ziek bent.
  moet je niet mee doen met de ramadan. zo staat het in de koran geschreven.

  wat voor zever is da hier tog allemaal.
  bestudeer eerst islam voor je er over praat.
  dan zal je wel zijn wat de waarheid is.
  ik daag je uit.

Comments are closed.