Betere conditie voor COPD-patiënten

Array

copdWeinig lucht hebben en veel slijm ophoesten: kenmerken van de longaandoening COPD. De aandoening is niet te genezen, maar patienten kunnen baat hebben bij het longrevalidatieprogramma van het HagaZiekenhuis. Hun conditie verbetert en ze voelen zich een stuk beter.Twaalf weken lang traint de patient drie keer per week onder begeleiding van een fysiotherapeut in de polikliniek op de locatie Leyweg. Elke patient krijgt een programma op maat. De fysiotherapeut bekijkt uitgebreid wat de patient wel en niet kan.

De patient start samen met vier andere patienten. Ze raken vaak aan elkaar verknocht, omdat ze allemaal hetzelfde hebben. Ze motiveren en stimuleren elkaar in de revalidatie en bij het stoppen met roken. Dat laatste is een voorwaarde om te mogen beginnen aan de revalidatie.

Voorlichting
Naast het trainingsprogramma krijgt de groep verschillende voorlichtingsbijeenkomsten. Die worden verzorgd door afwisselend de verpleegkundige, de longfunctielaborant, de longarts, de fysiotherapeut, de dietiste en de medisch maatschappelijk werker.

In die bijeenkomsten leren de patienten veel over COPD, hoe ze hun medicijnen moeten innemen, hoe ze kunnen zorgen voor goede voeding, wat ze moeten doen bij een benauwdheidsaanval. Daarnaast wisselen ze – soms samen met hun partners – ervaringen uit over waar ze tegenaan lopen in het dagelijks leven.

Het programma is bedoeld voor mensen met matige tot ernstige COPD. De longarts bepaalt of de patient in aanmerking komt voor het programma. Voor een afspraak bij de longarts is een verwijzing van de huisarts nodig.

Bron: HagaZiekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen