Er is te weinig bekend over de Ramadan met diabetes’

Moslima Sanne Benlamkaddem ziet veel mensen door onwetendheid hun gezondheid op het spel zetten
orale_daibetes_behandelingIn 2000 kreeg Sanne Benlamkaddem last van de bekende klachten die horen bij diabetes. De moslima had continu dorst en plaste extreem veel, daarnaast kreeg ze een ontstoken teennagel. Toen ze de diagnose diabetes kreeg, veranderde haar leven drastisch. Zo kon ze bijvoorbeeld van de een op andere dag niet meer met de Ramadan meedoen. Sanne over de gevolgen van diabetes voor haar geloofsbeleving.

Voor moslims is er niet veel informatie te vinden over diabetes. Volgens Sanne komt dit omdat er niet zoveel verschillen zijn ten opzichte van bijvoorbeeld christenen met diabetes. “Er zit geen verschil in de behandelingswijze of de manier waarop ik dagelijks omga met mijn diabetes.”Het is voor Sanne wel zo dat haar dagelijks leven met de islam veranderd is. “Diabetes belemmert mij absoluut niet in mijn geloof, maar mijn diabetes zorgt wel voor belemmeringen.”

Een van de belemmeringen voor Sanne is niet kunnen meedoen aan de Ramadan. Tijdens de Ramadan, ook wel de vastenmaand genoemd, vasten moslims om hun ziel te zuiveren, solidair te zijn aan de armen en zelfdiscipline te ontwikkelen. De Ramadan is voor moslims een vast gegeven dat ieder jaar terugkeert. Maar vasten is juist voor iemand met diabetes vrijwel onmogelijk, zeker als je insuline spuit. “Dat ik niet mee kan doen, vind ik erg moeilijk en ik mis het gevoel van voldoening. Hierdoor vraag ik mezelf weleens af waarom ik nu juist diabetes heb.”

Tijdens de Ramadan heeft Sanne het nog het moeilijkst met haar drie kinderen, omdat ze uit moet leggen waarom zij niet mee kan doen aan iets dat de islam opdraagt. “Het voelt als iets verkeerds, omdat ik een voorbeeld wil zijn voor mijn kinderen.”Gelukkig voor Sanne en andere moslims met diabetes heeft de imam iets bedacht waardoor moslims met diabetes wel hun steentje kunnen bijdragen tijdens de Ramadan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld geld inzamelen om te doneren aan arme mensen.

Hoewel ze blij is met deze mogelijkheid blijft het niet mee kunnen doen voor Sanne zwaar wegen, maar ze weet waarvoor ze het doet. Zeker als ze tijdens de Ramadan om zich heen kijkt naar andere moslims met diabetes. “Velen van hen gaan tóch vasten. Dat vind ik vreselijk om te zien omdat ik weet wat zij hun lichaam aandoen.”Helaas blijken veel moslims van deze gevolgen niet goed op de hoogte te zijn. Deze mensen spuiten tijdens de Ramadan volgens Sanne ook ’s nachts in plaats van overdag. “Hierdoor gaat het vaak mis. De suikers schommelen en organen geven het zelfs op.”

Een gevaarlijk gegeven dat volgens Sanne ontstaat door het ontbreken van juiste informatie over de gevolgen van vasten voor mensen met diabetes. Daarom wil de moslima ook graag dat er meer onderzoek gedaan wordt naar deze gevolgen. “Als je vraagt om de consequenties van vasten, word je van het kastje naar de muur gestuurd.” Naast onderzoek zou Sanne graag zien dat er een praatgroep komt voor moslims met diabetes, zodat deze mensen in de toekomst gezond met hun diabetes om kunnen gaan. De moslima is strijdvaardig en vastbesloten dit voor elkaar te krijgen. “Ik wil alleen steun en duidelijkheid voor onze gezondheid, meer niet.”

Achtergrondinformatie
Sanne Benlamkaddem is geïnterviewd door Anouk van der Burg. Anouk is lid van het Young Voices jongerenpanel. Young Voices is een panel, bestaande uit jongeren met diabetes, dat jonge mensen een stem wil geven om de wereld te vertellen wat diabetes is. Dit doen de panelleden niet alleen richting de directe omgeving (vrienden, ouders en bekenden) maar ook kinderartsen, ziekenhuizen en behandelteams worden aangesproken. Omdat er weinig bekend is over moslims én diabetes heeft Anouk, Sanne benaderd voor een interview. In de hoop dat haar verhaal iets voor haar en anderen kan veranderen.

Meer informatie over het onderwerp ‘Diabetes en Ramadan’ is te vinden in het adviesdocument van het Slotervaartziekenhuis te Amsterdam.

Recente artikelen