Feestelijke opening nieuwe masterspecialisatie toegepaste statistiek

Array

lumc-master-openingOp donderdag 20 augustus vindt in de Burumazaal van het Onderwijsgebouw van het LUMC de feestelijke bijeenkomst Vision on Statistical Science and Information on the Masters Programme plaats. Dit is de openingsbijeenkomst van de bijzondere masterspecialisatie Statistical Science for the Life and Behavioral Sciences die snel daarna, in september, van start gaat. Elke belangstellende is welkom. Zie onderaan deze pagina het programma van de middag. 

Samenwerking
De tweejarige, interdisciplinaire specialisatie, georganiseerd vanuit de opleiding wiskunde, is het resultaat van samenwerking tussen het Mathematisch Instituut en de Faculteit der Sociale wetenschappen van de Universiteit Leiden, de afdeling Medische statistiek en bio-informatica van het LUMC, het departement Wiskunde van de Vrije Universiteit in Amsterdam, de afdeling Biostatistiek van het Erasmus MC en de afdeling Biometrie/Toegepaste Statistiek van de Landbouwuniversiteit Wageningen.
Binnen de specialisatie kunnen studenten nog weer kiezen tussen twee richtingen: life sciences en gedragswetenschappen. De opleiding mikt op Leidse studenten maar ook studenten van de andere deelnemende universiteiten.

Biostatistiek
De toegepaste statistiek met betrekking tot de life sciences valt vrijwel samen met biostatistiek. Deze omvat kwantitatieve modelling en methodes voor data-analyse binnen het klinisch en epidemiologisch onderzoek; de laatste decennia is dit type medisch onderzoek niet meer weg te denken. Ook methodes voor genetisch onderzoek en genomics vallen eronder. Het onderzoeksveld omvat zowel mensen als planten en dieren.
Lange traditie
Het sociale en gedragswetenschappelijk domein kent al een lange statistische traditie in het onderwijskundige en psychologisch testen van mensen (psychometrics), alsook in omgevingsonderzoek, marketingonderzoek en kwantitatief demografisch onderzoek (sociometrics). Meer recent zijn daar bijgekomen: de kwantitatieve bestudering van de ontwikkeling van wetenschap en technologie (scientometrics en bibliometrics), van stilistische vormen en patronen in het taalgebruik (stylometrics), van smaak en geur (sensometrics) en van geschiedenis (cliometrics), en de empirische benadering van wetten (jurimetrics).
Godfathers
Prof.dr. Richard Gill, werkzaam bij het Mathematisch Instituut en een van de initiatiefnemers, zegt dat begonnen wordt met een groepje van ongeveer twaalf studenten. Dat zijn niet alleen doorstromers vanuit de bachelor: ‘Er is ook belangstelling vanuit de industrie en andere sectoren. Daar zitten onderzoekers, soms met een PhD op zak, die zich selfmade hebben ontwikkeld tot bijvoorbeeld biostatistici. Er zijn er die deze opleiding dolgraag willen volgen.’ Gill zegt dat Nederlands, anders dan andere landen, statistiek helaas niet als apart wetenschapsgebied onderscheidt. ‘Daarom is het goed dat we dit gaan doen. We hebben fantastisch kapitaal voorhanden, namelijk de erfenis van Leidse godfathers van de statistiek als John van de Geer (psychometrics), Willem van Zwet (mathematische statistiek) en Hans van Houwelingen (biostatistiek) die op hun gebied school hebben gemaakt en peaks of excellence hebben gecreeerd in het internationale onderzoekslandschap.’
Veel vraag
De docenten geven voornamelijk college in Leiden. Gill prijst zich gelukkig dat voor het geven van onderwijs specialisten op diverse gebieden gestrikt konden worden. Bovendien biedt de samenwerking met de andere partners makkelijke ingangen naar allerlei soorten van stages.
Afgestudeerden kunnen in allerlei sectoren aan de slag: in academische ziekenhuizen, de industrie (de farmaceutische, landbouw- voedsel- en olie-industrie), onderzoeksinstituten, financiele instellingen, rekenbureaus van de overheid, onderwijskundige diensten en marketingbureaus. Er is veel vraag naar toegepast statistici.

Meer informatie over de opleiding

______________________________________________________________________

Our Vision of Statistical Science, and Information on the new Masters

Donderdag 20 augustus, 14.00-17.00
gevolgd door een borrel
Buruma Hall, Onderwijsgebouw (Gebouw 3), LUMC, Hippocratespad
Registration by email: [email protected]

Programma

14.00Opening by Jacqueline Meulman (Mathematics, Leiden); welcome by Jan Anthonie Bruijn, chairman of Education Directorate, LUMC
14.10Richard Gill (Mathematics, Leiden): Vision of Statistical Science
14.20Jacqueline Meulman (Mathematics, Leiden): Overview of the track (form and content)
14.40Willem Heiser (Psychology, Leiden): The dream of the Godfathers comes true
14.55Saskia le Cessie (LUMC, Leiden): Working as a statistician in a hospital
15.10Ralph Rippe (Psychology, Leiden): Improving SNP genotyping by model-based data calibration
16.00Young statistician talks about their work and research: title and speaker to be confirmed
16.20Niels Keiding (Copenhagen): Biostatistics: the Danish Experience.
17.00Reception

Bron: Leidse Universiteit

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen