Nieuwe Q-koorts test toont infectie twee weken eerder aan

Array

q-koortsHet Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft een nieuwe test ingevoerd, waarmee een Q-koorts infectie twee weken eerder kan worden aangetoond dan voorheen. Deze test is oorspronkelijk in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein ontwikkeld. Met de test kan Q-koorts in een eerder stadium worden onderscheiden van andere infecties, zoals onder andere Nieuwe Influenza A (bekend als de Mexicaanse griep). Zo kan eerder het juiste antibioticum worden toegediend. Voor de patient betekent dit een milder verloop van de ziekte en minder artsenbezoek.

De nieuwe test die het Jeroen Bosch Ziekenhuis in heeft gebruik genomen, kan het DNA van de Q-koorts bacterie in het bloed aantonen. De test die tot nu toe werd gebruikt, toont antistoffen aan in het bloed. Deze zijn echter in een vroeg stadium van Q-koorts nog niet aanwezig. Ze worden namelijk aangemaakt in reactie op de infectie. De nieuwe test kan de infectie aantonen voordat antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Q-koorts kan daarmee twee weken eerder worden vastgesteld. Op dit moment wordt bij ongeveer 30% van de mensen met Q-koorts, de diagnose vastgesteld met de nieuwe DNA-test.

Juiste antibioticum

Momenteel doet het Jeroen Bosch Ziekenhuis, in samenwerking met de GGD en het RIVM, onderzoek naar het meest effectieve antibioticum tegen Q-koorts. Uit voorlopige resultaten lijkt het middel Docycline het meest effectief.

Verder onderzoek
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is actief betrokken bij diverse onderzoeken naar Q-koorts, omdat het laboratorium van het ziekenhuis heel veel Q-koorts analyses doet. Er is nog veel aanvullend onderzoek nodig naar de beste behandelwijze en de gevolgen van Q-koorts op lange termijn. Met name de effecten van de verschillende antibiotica op de lange termijn zijn nog onduidelijk.

Meer informatie
Voor meer informatie over Q-koorts kunt u kijken op de website van de GGD

Bron: JBZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen