Meer inzicht in hoe menselijk immuunsysteem omgaat met veranderende virussen

t-lymfocytHet promotieonderzoek van Boris Schmid was gericht op de vraag hoe het cellulaire immuunsysteem van de mens omgaat met de snelle adaptatie van virussen. Hij koos het AIDS-virus als model om te onderzoeken hoe een virus zich aanpast aan een nieuwe menselijke gastheer, en zodoende ook meer te leren over hoe het menselijke immuunsysteem om kan gaan met de snelle evolutie van virussen.

De enorme genetische diversiteit van MHC Class I-moleculen reduceert niet alleen de evolutionaire adaptatie van virussen als HIV-1 aan MHC-moleculen, maar ook de adaptatie aan de invariante stappen in de reactieketen. Met deze bevinding begrijpen we beter hoe het humane cellulaire immuunsysteem kan blijven functioneren ondanks de snelle evolutie van virussen.

Het humane cellulaire immuunsysteem bestaat uit cytotoxische T-cellen die het lichaam verdedigen tegen virussen. Geïnfecteerde cellen worden opgeruimd door cytotoxische T-cellen die als eiwitfragmenten van een virus op het celoppervlak gepresenteerd worden door MHC-moleculen. Deze MHC-moleculen kennen we als “transplantatie antigenen” omdat ze genetisch zo divers zijn dat ze van individu tot individu verschillen. Virussen evolueren door mutaties die ervoor zorgen dat er minder eiwitfragmenten gepresenteerd worden om zo te ontsnappen aan de immuunreactie van de gastheer.

08-09-2009, 16:15 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Boris Schmid, Biologie Proefschrift: Limits of viral adaptation to the antigen presentation pathway Promotor 1: Prof.dr. R.J. de Boer Copromotor 1: Dr. Can KeÅŸmir

Bron: UU

Recente artikelen