Mensenrechten van gehandicapten: geen liefdadigheid maar nationale wetgeving

Array

recht-gehandicaptenWereldwijd is het slecht gesteld met de rechten van gehandicapten. Om hier verbetering in te brengen hebben de Verenigde Naties in 2006 de Conventie voor Mensenrechten van Gehandicapten unaniem aanvaard. Voor een effectieve uitvoering van deze conventie is het nodig dat de slag wordt gemaakt van liefdadigheidsbeleid naar een politiek van mensenrechten. Dat stelt Sigrid Graumann in haar proefschrift, waarop ze promoveert aan de Universiteit Utrecht.

De VN-conventie garandeert gehandicapten de mogelijkheid tot volledige deelname aan de maatschappij, respect voor hun individuele autonomie en toegang tot sociale voorzieningen. De conventie geldt ook expliciet voor personen die meer intensieve ondersteuning nodig hebben. Met name voor minder welvarende landen is het echter lang niet eenvoudig om de vereisten van de conventie om te zetten in nationale wetgeving.

Behalve politieke, juridische en financiele kwesties roept de uitvoering van de conventie ook controversiele filosofische vragen op zoals: waarom zouden we eigenlijk de verplichting hebben om diversiteit te respecteren? Hoe moeten het recht op individuele vrijheid en een gemeenschappelijke plicht tot solidariteit tegen elkaar worden afgewogen? En wat betekent sociale rechtvaardigheid precies wanneer het gaat om mensen die voor hun dagelijks leven hulp en ondersteuning behoeven?

De conventie legt de nadruk op autonomie en houdt tegelijkertijd voortdurend rekening met de kwetsbaarheid en afhankelijkheid van mensen. Door te onderkennen dat wij allemaal noodzakelijkerwijs kwetsbare wezens zijn, die opgroeien in afhankelijkheid en vroeg of laat in afhankelijkheid zullen terugvallen, zorgt de conventie volgens Graumann voor een verruiming van het begrip mensenrechten. Daarmee kan de conventie niet alleen bijdragen aan het emancipatieproces van gehandicapten maar van de gehele maatschappij.

Naar aanleiding van de promotie van Sigrid Graumann vindt op 12 september een internationaal congres plaats [Link: http://www2.hum.uu.nl/nieuws/congressen/090912CGrechtengehandicapten.htm] aan de Universiteit Utrecht over de rechten van gehandicapten. Wetenschappers uit Engeland, Duitsland en Nederland zullen bespreken hoe filosofische, ethische en juridische benaderingen kunnen bijdragen aan een effectieve uitvoering van de VN-Conventie voor Mensenrechten van Gehandicapten.

11-09-2009, 14:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.

Sigrid Graumann, WijsbegeerteProefschrift: Assistierte FreiheitPromotor 1: Prof.dr. Marcus Duewell

Bron: UU

Recente artikelen