Project Armoede en Gezondheid in Zwolle

Array

Het project “Armoede en Gezondheid van kinderen” moet alle kinderen in Zwolle een gelijke kans op gezondheidszorg gaan bieden.
spelende-kinderenHet project richt zich op kinderen bij wie Jeugdgezondheidszorg een gezondheidsrisico of probleem heeft geconstateerd dat te maken heeft met geldtekort in het gezin. Zwolle stelt 310.000 euro beschikbaar om die kinderen alsnog een goede gezondheidszorg te kunnen bieden. Het project gaat 2 september van start.

Armoede komt steeds meer voor in Nederland. Kinderen vormen de leeftijdsgroep waar verhoudingsgewijs de meeste armoede voorkomt: volgens het SCP en het CBS leeft in 2005 ruim 12% van de kinderen jonger dan 18 jaar in een huishouden met een laag inkomen. Dit terwijl armoede ongunstig is voor de gezondheid, ook en juist voor kinderen omdat zij nog in ontwikkeling zijn.
Kinderen in arme gezinnen hebben meer psychosociale problemen en een slechtere ervaren gezondheid. Uit onderzoek in het kader van de interventie Armoede en Gezondheid van kinderen (A&Gk) blijkt dat (afhankelijk van de gemeente) bij 6 tot 19% van de basisschoolkinderen sprake is van gezondheidsrisico’s door geldgebrek. Het gaat in hoofdzaak om onvoldoende beweging en een gebrek aan sociale participatie.

Samenwerking JGZ en SoZaWe
De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) ligt in de gemeente Zwolle in handen van twee organisaties; Icare JGZ voor de Jeugdgezondheidszorg van -9 maanden tot 4 jaar, en GGD IJsselland voor de Jeugdgezondheidszorg van 4 tot 19 jaar. Samen zien Icare JGZ en GGD IJsselland vrijwel alle kinderen in Zwolle.De interventie zal (voorlopig) alleen in Zwolle gaan starten.Alleen binnen Zwolle kan de JGZ een advies geven aan SoZaWe. Binnen andere gemeenten is een aanvraag voor bijzondere bijstand of inkomensondersteuning, rechtstreeks bij de gemeente (dus zonder tussenkomst van de JGZ) vaak de meest logische weg.

Recente artikelen