Keerzijde antioxidanten nu biologisch bewezen

0
203

antioxidantenDe boodschap dat antioxidanten altijd alleen maar een beschermende functie hebben in het menselijk lichaam is bijgesteld door onderzoekers van de Harvard Universiteit. Zij toonden in het laboratorium aan onder welke omstandigheden antioxidanten de overleving van kankercellen kunnen bevorderen. Voorbeelden van belangrijke antioxidanten in de voeding zijn vitamine C en E. Ook een groot aantal bioactieve stoffen (zoals in rode wijn en chocola) hebben een antioxidantenwerking. Tijdschrift Nature publiceerde de onderzoeksresultaten deze week.

Antioxidanten al langer verdacht

Hoe antioxidanten in het lichaam precies kanker kunnen veroorzaken, was tot dusver niet duidelijk. De Harvardonderzoekers leveren daarvoor voor het eerst de biologische bewijslast.
Dat antioxidanten ook een keerzijde kunnen hebben, bleek al langer door epidemiologische studies in de afgelopen jaren. In een aantal onderzoeken zorgde het nemen van supplementen met extra antioxidanten voor een toename in plaats van een afname van het risico op kanker. Zo bleken hoge doseringen betacaroteen (meer dan 15 mg per dag) het risico op longkanker te kunnen verhogen. Dat zelfde geldt voor hoge doseringen betacaroteen in combinatie met vitamine A (retinol) of vitamine E en het risico op maagdarmkanker. Ook een langlopend onderzoek onder duizenden rokende mannen in Finland liet het imago van de antioxidanten wankelen: mannen die jarenlang extra antioxidanten slikten, kregen juist vaker longkanker.
Gezonde voeding
Het motto ‘baadt het niet, dan schaadt het niet’ met betrekking tot antioxidanten gaat dus niet altijd op. Een evenwichtige voeding met volop groenten en fruit levert voldoende voedingsstoffen inclusief antioxidanten in ‘veilige’ hoeveelheden en verkleint het risico op kanker.

Bron: KWF

Vorig artikelVerkeerde diagnose columnist Alzheimer Nederland
Volgend artikelExtreme Total Body Scan
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.