FDA geeft waarschuwing teststrips voor glucosemeting

Array

fda-logoDe Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft 14 augustus zorgprofessionals en patienten gewaarschuwd voor het gebruik van GDH-PQQ teststrips in combinatie met gebruik van bepaalde medicijnen of medicijnen met bepaalde hulpstoffen. Deze medicijnen kunnen bij meting onjuiste, veel te hoge glucosewaarden meten. Dit komt omdat de betreffende teststrips geen onderscheid maken tussen glucose en andere suikers. In Nederland speelt de bovenstaande problematiek – voor zover bekend – niet. Echter, vanwege de ernst van de FDA-waarschuwing zijn zorgvuldigheid en transparantie vereist. De NDF roept patienten en voorschrijvende artsen daarom op om bij de keuze van behandeling rekening te houden met deze waarschuwing en bijwerking. De federatie adviseert patienten om niet op eigen initiatief met het medicijn of het gebruik van GDH-PQQ teststrips te stoppen. Overleg bij twijfel altijd met de behandelend arts.

Als een patient vervolgens te veel insuline toedient vanwege deze onjuiste gemeten hoge glucosewaarde kan dit leiden tot een extreem lage glucosewaarde waardoor een hypo kan optreden. Ook kunnen patienten mogelijk in coma raken. In Amerika zou er door het toedienen van veel te hoge doses insuline zelfs al een aantal mensen zijn overleden.
De medicijnen worden meestal gebruikt bij patienten met ernstige medische aandoeningen, waaronder nierfalen, bepaalde deficienties en matige tot ernstige reumatoïde artritis. NB: het betreft hier nadrukkelijk niet medicijnen die oraal worden ingenomen, maar zeer specifieke medicijnen die door een selecte groep patienten worden gebruikt.

Medicijnen die NOOIT met GDH-PQQ glucose teststrips gebruikt mogen worden (pdf 34.99 kB)
Lijst van de GDH-PQQ Glucose Test Strips (pdf 52.04 kB)

Meer informatie:
U.S. Food and Drug administration

Bron: Diabetes Federatie

Recente artikelen