Westfriesgasthuis in Hoorn meldde dramatische dood baby niet bij IGZ

westfries-gasthuisHet echtpaar Ramgoelam uit Zwaag heeft tegen het Westfriesgasthuis in Hoorn en een gynaecoloog van dit ziekenhuis aangifte gedaan wegens dood door schuld. Daarnaast heeft het echtpaar Ramgoelam uit Zwaag gerede twijfel over de onafhankelijkheid van de onderzoekscommissie.

Aanleiding is de compleet mislukte bevalling van Vyjantie (32) Ramgoelam bijna vier maanden geleden. Omdat er een zeker risico aan de bevalling zat was vooraf bepaald dat wanneer de ontsluiting binnen uiterlijk drie uur niet zou vlotten er een keizersnee zou volgen. Tijdens de bevalling oordeelde de gynaecoloog echter dat een ontsluiting van twee centimeter in tien uur vlot genoeg was en wees het dringende verzoek van de ouders te gaan ‘snijden’ af. De bevalling kreeg een dramatisch verloop en eindigde uiteindelijk te laat in een spoedkeizersnee waarna de aanvankelijk gezonde baby overleed.

Het de afdeling gynaecologie van het Hoornse ziekenhuis heeft de mislukte bevalling op 5 mei niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wat wettelijk verplicht is. De inspectie kwam erachter omdat ze eind juni werden ingeseind door het Openbaar Ministerie in Alkmaar nadat het echtpaar Ramgoelam aangifte probeerde te doen.

Het Hoornse ziekenhuis is op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek gestart. De ouders zijn echter niet gelukkig met de onafhankelijke onderzoekscommissie die het ziekenhuis in het leven heeft geroepen. ,,De onafhankelijke voorzitter, ook een gynaecoloog, is door de arts die wij verantwoordelijk houden voor de dood van onze dochter uitgezocht”, zeggen Mahesh en Vyjantie Ramgoelam verontwaardigd. ,,Ze kennen elkaar via een studie in het AMC. Bovendien bestaat de rest van de onafhankelijke commissie uit medici en een jurist die allemaal in het Westfriesgasthuis werken. Zo’n onderzoek is een schijnvertoning.”

Omdat de ouders twijfelden aan haar integriteit als onafhankelijk voorzitter heeft zij zich teruggetrokken. Volgens het Westfriesgasthuis waren de overige leden van de onderzoekscommissie niet betrokken bij de dramatische bevalling en zijn ze daarom onafhankelijk ook al werken ze in het Westfriesgasthuis. De inspectie keurt de onderswijze van het ziekenhuis goed.

In een officiele reactie laat de Raad van Bestuur van het Westfries Gasthuis eind juni weten dat het onderzoek inmiddels is afgerond. Een onderzoekscommissie met externe voorzitter, de heer prof. dr. G.H.A. Visser, hoogleraar perinatologie UMC Utrecht en lid van het Centraal Tuchtcollege voor de gezondheidszorg, heeft onderzoek gedaan naar de omstandigheden die aanleiding hebben gegeven tot het overlijden van Biendiya Ramgoelam. Vorige maand zijn de onderzoeksresultaten bekend geworden. Het onderzoeksrapport is ter beschikking gesteld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij de calamiteit is sprake geweest van een opeenstapeling van minder optimale beslismomenten. Het Westfriesgasthuis neemt diverse maatregelen, voortkomend uit de onderzoeksresultaten en aanbevelingen, om herhaling in de toekomst te voorkomen.

In dit ziekenhuis is dr. Cees Renckens werkzaam. Wij hebben nog niet achterhaald welke gynaecoloog hierbij betrokken is. Indien we hier meer, belangrijke informatie over krijgen zullen we hier aandacht aan besteden.

Bron: Noordhollands Dagblad

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

4 thoughts on "Westfriesgasthuis in Hoorn meldde dramatische dood baby niet bij IGZ"

 1. Westfriesgasthuis stopt dood baby in de doofpot | Gezondheid

  […] Bron: Medical facts […]

 2. Ik ben benieuwd welke gynaecoloog dit is. Ben zelf ook in het WFG bevallen en het was in 1 woord vreselijk hoe er daar met de bevallende vrouw wordt omgegaan. En niet alleen die afdeling heb ik slechte ervaringen mee. Ook de kraam en de kinderafdeling ben ik niet over te spreken.
  Gelukkig zitten we nu bij het AMC, topziekenhuis..

  1. Mijn interesse is ook danig gewekt. 15 jaar geleden een horror bevalling gehad in het WFG. Het gevolg is een meervoudig complex gehandicapte zoon. Via letselschade advocaat een aanzienlijke schadevergoeding gekregen. De klacht werd door het WFG als ongegrond afgedaan, maar door een hoogleraar ontvankelijk verklaard. Duidelijke fout tijdens de bevalling. Ingrijpen was dringend noodzakelijk, er werd echter niets ondernomen. Nazorg werd ook niet verleend, ik werd ontlopen door de gynaecoloog, wat natuurlijk ontkend werd. Net zoals de rest ontkend werd. Ik zal maar niet zeggen hoe ik erover denk.

  2. Siegfried van Hoek

   Inderdaad is het AMC op het gebied van verloskunde een top ziekenhuis, daar kan ik uit ervaring ook over spreken. Ik denk dat we medische kwesties niet moeten ophangen aan de naam van een ziekenhuis zelf, maar eerder aan een afdeling en de aldaar werkende specialisten, omdat uiteindelijk de specialisten de dienst uit maken en de kwaliteit van medisch handelen en het al dan niet opzettelijk misbehandelen bepalen… Mijn gedachten gaan uit naar het leed van de slachtoffers. Siegfried van Hoek.

Comments are closed.

Recente artikelen