Pauperparadijs wellicht gevonden

Array

daklozeAnno 2009 laat Engeland zich erop voorstaan dat het verschaffen van huisvesting en werk aan dak- en thuislozen veel belangrijker is dan psychische begeleiding. Het programma Housing First is een paradepaard van de overheid. Het deed mij denken aan het hierboven beschreven Veenhuizen al is het in de UK de opzet te voorzien in kleinschalige woonvormen. Prof.dr. Guus Schrijvers mist  in de Engelse opzet de vroegtijdige, individuele begeleiding bij het oppakken van levensvraagstukken.

Frankrijk tolereert vanouds landlopen en zwerven. De clochards mochten en mogen gewoon slapen onder de bruggen. In dat land is het recht op zelfverwaarlozing een grondrecht. In 2004 overleden tijdens een hete zomer duizenden Parijzenaars vanwege uitdroging, ondervoeding en slechte huisvesting. Sindsdien bestaat er de beleidsdiscussie welk vangnet de staat moet bieden aan dak- en thuislozen en aan hen die dat nog net niet zijn.

In Nederland bestaat sinds tien jaar als officiele zorgsector de openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ) waarin GGD’en, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en kerkelijke organisaties als het Leger des Heils hun krachten bundelen. Dat is een goede, doelmatig ingerichte sector. Maar het bestaan van de OGGZ leidt ertoe dat andere maatschappelijke sectoren als woningbouw verenigingen en arbeidsbureaus hun maatschappelijke missie verwaarlozen. Een OGGZ-deelnemer aan een van de Julius masterclassen zei het onlangs als volgt: Ik ben het afvalputje van de maatschappij. De OGGZ zit overvol. Iedereen –politie, centra voor werk en inkomen, woningbouwverengingen- dumpt zijn clienten bij ons. Maar wij bieden begeleiding, geen werk, huisvesting, inkomen of vrienden.

In Almere probeert de gemeente thans een geíntegreerd model uit, waarbij per individuele (bijna-)dalloze vroegtijdig een oplossing wordt gezocht. Soms staat huisvesting voorop zoals in Engeland, dan weer werk of inkomen en bij een derde de verslavingsproblematiek. Het lijkt erop dat de Gemeente Almere met deze aanpak, die doet denken aan disease management, een stap in de goede richting heeft gezet. Wellicht is het pauperparadijs na bijna twee eeuwen zoeken toch in zicht.

Om haar eigen aanpak te checken met die in andere landen en elders in Nederland ondersteunen de Gemeente Almere en de GGD Lelystad een Juliuscongres over 10 jaar OGGz: Wat gaat goed? Wat kan beter? Recente internationale, nationale en regionale ontwikkelingen in de openbare geestelijke gezondheidszorg.

Wilt u naar dit congres? Surf naar www.integratedcare.nl en klik op nascholing, lees de brochure over de vele internationale, nationale en lokale sprekers van overal uit het land en meld u aan. Het congres kost slechts vijftig euro per deelnemer. Accreditering is aangevraagd.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen