Een innovatie in de langdurige zorg

Array

e-health-injectieDe Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar belemmeringen in de verspreiding van zorginnovaties. Daarbij zijn we ingegaan op een innovatie in de langdurige zorg: zorgverlening via informatie- en communicatietechnologie, oftewel zorg op afstand. We hebben gekeken naar de maatregelen die het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) sinds 2005 heeft genomen om knelpunten weg te nemen in de verspreiding van zorginnovaties.

In het rapport Zorg op afstand, Een innovatie in de langdurige zorg, komt de Algemene Rekenkamer tot de conclusie dat het zorgstelsel te weinig prikkels kent om te innoveren en innovaties te verspreiden. Bovendien is de continuïteit in de financiering van innovaties als zorg op afstand nog steeds onzeker. Ook belemmeren wet- en regelgeving de verspreiding van zorginnovaties, bijvoorbeeld door medisch-juridische vragen en onduidelijkheden. Daarnaast geldt dat eenduidige standaarden voor ICT-toepassingen in de langdurige zorg onvoldoende beschikbaar zijn. Nu wordt daarom het wiel steeds opnieuw uitgevonden. Tot slot concludeert de Rekenkamer dat het draagvlak voor zorg op afstand bij clienten, zorgverleners en bestuurders soms nog onvoldoende is.

Om tot een betere verspreiding van innovaties als zorg op afstand te komen raadt de Algemene Rekenkamer de Nederlandse Zorgautoriteit aan erop toe te zien dat zorgkantoren bij zorginkoop meer innovatieve zorgvormen inkopen. Ook kan uit de projectevaluaties van zorg op afstand-initiatieven meer aandacht worden besteed aan de effecten, kosten en baten (niet alleen financieel). De minister van VWS zou vervolgens een overkoepelende evaluatie moeten laten uitvoeren op deze projectevaluaties. Daarnaast doen we de minster de volgende aanbevelingen:

  • zorg dat bij een wijziging van het zorgstelsel voor de langdurige zorg voldoende aandacht is voor prikkels om te komen tot zorginnovaties;
  • signaleer medische-juridische vragen en onduidelijkheden om aanpassingen in wet- en regelgeving te kunnen overwegen;
  • bevorder eenduidige ICT-standaarden, zowel op nationaal als Europees niveau;
  • vergroot in zorgopleidingen aandacht voor de ICT-toepassingen.

Verder beveelt de Rekenkamer het College voor zorgverzekeringen aan een vervolg te geven aan het onderzoek naar oneigenlijke drempels in de toetsingsprocedure voor zorginnovaties als zorg op afstand.

In haar reactie onderschrijft de staatssecretaris van VWS de conclusies uit het rapport. Zij vindt echter dat de onzekerheid over de financiering van zorginnovaties geen probleem, omdat dit nu eenmaal hoort bij innoveren. Evenals de overige betrokken organisaties geeft zij aan de aanbevelingen veelal over te nemen, dan wel bezig te zijn deze uit te voeren. De volledige reacties van de staatsecretaris van VWS, Zorgonderzoek Nederland, de Nederlandse Zorgautoriteit en het College voor zorgverzekeringen alsook ons nawoord vindt u op de website van de Algemene Rekenkamer

Bron: Algemene Rekenkamer

One thought on "Een innovatie in de langdurige zorg"

  1. Twitter Trackbacks for Een innovatie in de langdurige zorg | Medicalfacts [medicalfacts.nl] on Topsy.com

    […] link is being shared on Twitter right now. @zorgbeheer said MFACTS Een innovatie in de langdurige zorg […]

Comments are closed.

Recente artikelen